BIST 8.730
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.234,21
HABER /  GÜNCEL

Bayramda sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı? Bakan Koca'dan önemli açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası "Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlaması mı?" sorusuna yanıt verdi. Bakan Koca, ülke genelinde bir kısıtlamanın Bilim Kurulu'nda gündeme gelmediğini açıklarken, ''Salgının seyrine göre bayramda il bazında kısıtlama olabilir" dedi.

Abone ol

Sağlık Bakanı Koca, son 3 günde en çok vakanın tespit edildiği illeri; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa olarak sıraladı.

Türkiye koronavirüsü ile mücadelesine devam ederken Bilim Kurulu bir kez daha bir araya geldi. Toplantı sonrası kamuoyuna açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı'nda olası kısıtlamaya ilişkin soruya da yanıt verdi.

Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Dünyada geçen hafta sadece 400 binden fazla insana korona tanısı kondu. Sizden şu anda 12 milyon vaka olduğunu, 550 bine yakın can kaybının olduğunu hatırlamanızı rica ediyorum. İlk can kaybımızı açıkladığımız acımız devam ediyor. Dün 19 insanımızı kaybettik. Sizden bu ölümlerin önlenebilir sebeplere bağlı olduğunu hatırlamanızı rica ediyorum.

 Hastalığa yol açan virüs solunum yoluyla buluşmaktadır. Maske dünyada en önemli tedbirdir.  Vakaların tırmandığı ülkeler tedbirlerin ya terk edildiği ya da yetersiz olduğu ülkelerdir. Yaşayıp geldiğimiz hayat bu tedbirlere göre düzenlenmiş bir hayat değildir. İstatistiklere göre bir kısmı yoğun bakıma gidecek, bir kısmı entübe hasta olacak. Sizce bu hastalar kurallara uymadığı için mi yakalandı? Demek ki kurallara uyarken 2 amacımız var. Virüse yakalanmamak ve virüsü yaymamak.

8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır
Nişan törenleri, taziyeler, alışveriş merkezleri asker uğurlamaları. Açık ve ya kapalı ortak mekanlar. Tatile gidenler, tedbirlerin kendileri için olduğunu bilmelidir. Düğünlerde bir çiftin sevincine yarın korku düşürmek bile tek başına etkili olmalıdır. Cenazeler taziyeler yeni acılara sebebiyet vermemelidir. Asker uğurlamasında ne uğurlayan ne de uğurlanan risk almamalıdır. Gençlerimiz testi pozitif çıkan mehmetçikten mesuldür. 8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır.

Vakaların kaynağı düğünler
Filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın kaynağının düğünler olduğunu gördük. Sağlık Bakanlığı özellikle bugünlere öncelik risklere karşı birçok bakanlıkla iş birliği içerisindedir. Kovid-19'la mücadele, birlikte mücadele verilmesi gereken mücadeledir. Kendini düşünen toplumu da düşünendir. Son 1 hafta içinde 81 ilimizde kurallara uymadığı için 18 bin kişiye para cezası kesilmek zorunda kalınmıştır.

Diyarbakır, Konya, Adana, G.Antep. vaka sayıları yüksek
Bu yaptırımlar devam etmektedir. Kabul edelim ki mücadlenin uzunluğu dünyada olduğu gibi bizde de rehavete yol açtı. Yeni vaka sayılarımız bin seyrinde. Diyarbakır, Konya, Adana, G.Antep. vaka sayıları yüksektir. Hastalığın şu an tırmanışta olduğu ülkeler Sonbahar için karamsar. Koronavirüsle mücadele hayatımızın bir parçasıdır. Mücadelemizi verirken hayatın da hakkını verelim. Yeter ki kurallara uyalım.

Pik raporları
İllerimizin pik yapma durumunu gösteren tablo. İstanbul'un piki tamamladığını görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizin bu piki daha tamamlamadığını gösteren Sakarya, Ankara, Eskişehir gibi.  İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir'de 5. haftada piki yaptığını görüyoruz. 14. haftada Hakkari ve Kütahya.

En çok vaka görülen iller
En çok vakanın görüldüğü 7 il şöyle; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. Ayrıca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, sırasıyla, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik. Filyasyon çalışmalarımızı önemsiyoruz. Burada %94.4'e kadar ulaştığımızı görüyoruz. Ortalama filyasyon süremizin 48 saatten 26 saate indiğini söyleyebilirim. 

Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı?
Bugün kısmen Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Ama bir öneri noktasına gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalarda salgının seyrine göre netleşmiş olur. Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Bir takım tedbirlerin olabileceği. İl bazında kısıtlamalar söz konusu olabilir.

Test sonuçları önümüzdeki hafta açılacak
Testler geçen hafta tamamlandı. Fakat çalışmayı kabul etmeyen her birey için belirlenen 2'de yedek belirtilmişti. 2 yedeğinde kabul etmediği 18 bine yakın kişi oldu. 18 bin kişi olmayınca biz bitirmek istemedik. Çünkü önemli bir çalışma olacak. Yeni 18 bin kişinin bize sunulmasını istedik. 1-2 gün içinde belirlenecek. Tahmini önümüzdeki hafta açıklamış olacağız.

Okullar açılacak mı?
Uygulanamayacak hiçbir şeyi biz önermeyiz. Uygulanabilir olduğunu tartıştıktan sonra en uygun çözüm biz seçmiş oluruz. 31 Ağustos'ta okulların açılacağı bir takvim belirtileceği için oldu. Eğer salgının durumunda bir değişme olursa uzaktan eğitim ya da hibrit gibi bir tavsiyeyi Bilim Kurulu önerebilir. Bu anlamda bizim önerdiğimiz 4 metre kapalı alanın olduğu. Bazı okullar için beden eğitimi ya da hareketin yoğun olduğu yerler için bu mesafenin 4 metreye kadar olduğu şeklinde ifade edilebilir. Detayları önümüzdeki haftalarda daha netleştirmiş olacağız. Bununla ilgili çalışma yapılıyor olacak.

Mevsimsel grip için aşı yapılmalı mı?
Grip aşısını bildiğiniz gibi riskli grubu için, belirli bir yaşın üstünde olan hasta grubu için önerdiğimizi biliyorsunuz. Geçen seneye göre daha fazla talep olacağını biliyoruz. Geçen seneye göre bu sene daha fazla grip aşısı siparişi verdik. Bir sorun yaşanmayacağını söyleyebilirim.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı! İşte il il en çok ve en az vakaların görüldüğü yerler
Foto Galeri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı! İşte il il en çok ve en az vakaların görüldüğü yerler Galeriye Gözat