BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Baykaldan Barrosoya tam not

Baykal, AB Komisyonu Başkanı Barroso'nun, Meclis'te yaptığı konuşmayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun, TBMM Genel Kurulunda kendisinden beklenen bir konuşma yaptığını belirterek, ''Türkiye'nin yargı sürecine yönelik bir değerlendirme yapılmaması gerektiğine ilişkin anlayışımızı, bu konuşmaya yansımış gördük. Doğrusu buydu'' dedi.

Baykal ile Barroso'nun TBMM'de gerçekleşen görüşmesi 35 dakika sürdü.

CHP Genel Başkanı Baykal, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmesinin yararlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

KENDİSİNDEN BEKLENEN BİR KONUŞMAYDI

''Sayın Barroso, görüşmemizden önce TBMM Genel Kurulunda konuştu. Bu, kendisinden beklenen bir konuşma idi. Türkiye'nin yargı sürecine yönelik bir değerlendirme yapılmaması gerektiğine ilişkin anlayışımızı, bu konuşmaya yansımış gördük. Doğrusu buydu. Daha önce farklı platformlarda bu konuda yapılan açıklamaların TBMM'ye taşınmamış olması, memnuniyet vericiydi. Dengeli ve yararlı bir görüşme yaptık

PARTİ KAPATMA GÜNDEME GELMEDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşmesinde, parti kapatma ve TCK'nın 301. maddesinin gündeme gelmediğini söyledi.

Baykal, ''Sayın Barroso, Genel Kuruldaki anlayışını, yaklaşımını bizimle görüşmesinde de aynen sürdürdü. Hiçbir şekilde parti kapatma sözü onun ağzından da çıkmadı, ben de bir hesap sorma anlayışı içine girmedim'' dedi.

Baykal, Barroso ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB ile ilişkileri konusunda parti anlayışını ifade etme imkanı bulduğunu bildirdi.

AB ÜYELİĞİ SIKINTILARINI KONUŞTUK

Baykal, ''Bu konuda gayet samimi bir şekilde Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde karşılaştığımız sorunları, sıkıntıları, AB'den kaynaklanan güçlüklerin, engellerin üzüntü verici olduğunu ayrıntılı bir şekilde yansıttım'' diye konuştu.

Türkiye'nin AB ile ilişkisi konusunda CHP'nin anlayışını, ayrıca demokrasi ve laiklik gibi konulara ilişkin anlayışlarını da görüşmede ifade etme imkanı bulduklarını anlatan Baykal, şunları söyledi:

''Türkiye'nin demokratikleşme anlayışının, kararının çok önceden, AB kurulmadan önce başlamış olduğunu, bu doğrultuda Türkiye ve CHP'nin, kurum ve şahıs olarak ülkede demokrasiyi geliştirme, güçlendirme konusunda kararlı bir mücadelenin içinde geçmekte olduğumuzu ifade ettik. Türkiye'nin demokratik bir toplum olarak yaşama kararlılığını, bu konuda AB'nin desteği olmasa da bizim anlayışımızı sürdüreceğimizi çok net bir şekilde ortaya koyduk.

LAİKLİK KONUŞULDU

Laikliğin Türkiye açısından ve Türkiye'de demokrasi bakımından taşıdığı önemi anlatma imkanı bulduk. Bu konuda, bütün dünyanın Türkiye'nin demokrasiyi, laikliği ve hukukun üstünlüğü anlayışını bir arada yaşatmak için ortaya çıkan güçlükleri göğüsleyerek kendi kuralları içinde, kendi gerçekleri üzerinde çalışmakta olduğunu anlaması gerektiğini, dünyanın bu yaklaşıma saygı göstermesi gerektiğini ifade ettik.''

''301'İ KONUŞMADIK''

Bir diğer gazetecinin ''TCK'nın 301. maddesinde değişiklik'' konusunun görüşmede konuşulup konuşulmadığı sorusuna da Baykal, ''Hayır, onları konuşmadık'' dedi.