BIST 10.732
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.532,36
HABER /  POLİTİKA

Baykal için düğmeye basıldı

Erdoğan'ın 'Milletvekili seçilme yaşına üst sınır getirilmeli" sözü AK Parti'yi harekete geçirdi

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Milletvekili seçilme yaşına üst sınır getirilmeli. Siyaset emeklilikten sonra yapılacak bir iş olmamalı' yönündeki önerisi AK Parti'yi harekete geçirdi. AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, bazı milletvekillerinin şiddetli muhalefetine rağmen hazırladığı Anayasa değişiklik teklifini bu hafta imzaya açacak. Akgün, milletvekili seçilme yaşının 65 ile sınırlandırılmasını öngören teklifini hafta başında Başbakan Erdoğan'a da sunacak.

Başbakan'ın sözlerinin kendisini cesaretlendirdiğini belirten Akgün, "Belli bir yaşa gelen insanlara tapuda bile doktor raporu istenirken, devlet yönetenlerden rapor alınmıyor" diyerek seçilme yaşına mutlaka üst sınır getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan'ın 'Seçilme yaşının tavanını da belirlemek lazım. Siyaset emeklilikten sonra yapılacak bir iş olmamalı' yönündeki sözleri, bundan bir süre önce seçilme yaşının 65 ile sınırlandırılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifi hazırlayan AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün'ü harekete geçirdi. Yaklaşık 15 gün önce hazırladığı teklifi milletvekillerine gönderen Akgün, Başbakan'ın sözlerinin ardından çalışmalarını hızlandıracak. Hazırladığı teklifi önce Başbakan Erdoğan'a sunacak olan Akgün, daha sonra Anayasa teklifini imzaya açacak. Anayasa değişiklik teklifini TBMM Başkanlığı'na vermek için 184 milletvekilinin desteğini arayacak olan Akgün, hazırladığı teklifle ilgili ilginç tepkiler aldığını söyledi.

Akgün İHA'ya yaptığı açıklamada, "Milletvekillerinin bir bölümünden destek telefonları geldi. Ancak belli bir yaş üstü olan vekiller bana tepki gösterdi. Bazıları yaptığımın fantezi olduğunu ve yaş konusuyla fazla uğraşmamam gerektiğini bildirdiler. Kimisi genel merkez yönetiminin tepki göstereceğini belirterek, çalışmamdan vazgeçmemi istediler. Bazıları ise şakayla karışık 'Yanımıza uğrama, ne yapacağımız belli olmaz' diye tepki gösterdi" diye konuştu.

Hazırladığı teklifi milletvekillerine sunduğunu ancak tek tek imza toplamadığını belirten Akgün, "Başbakanımız'ın bu açıklamasından sonra teklifimi imzaya açma zamanı gelmiştir. Başbakanımız'ın açıklamaları beni cesaretlendirdi. Milletvekili seçilme yaşına mutlaka bir üst sınır getirilmelidir. Türkiye'de emeklilik yaşı 65'tir. Belli yaştaki insanlar tapuya gittiğinde doktor raporu isteniyor. Ancak devlet yönetenlerden doktor raporu alınmıyor. Buna bir kural getirilmelidir. Türk siyasetinin önü açılmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Karaman Milletvekili Akgün, milletvekili seçilme yaşının 65 ile sınırlandırılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifi hazırlamıştı. Akgün'ün teklifi Anayasa'nın 76. maddesinin birinci fıkrasının '25 yaşını dolduran ancak 65 yaşını doldurmamış her Türk milletvekili seçilebilir' şeklinde değiştirilmesini öngörüyor. Akgün'ün teklifinin kabul görmesi halinde Meclis'te halen 68 yaşında olan CHP lideri Deniz Baykal başta olmak üzere 101 milletvekili bir dahaki dönem Parlamento'ya giremeyecek.