BIST 10.743
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.531,51
HABER /  GÜNCEL

Grip aşısı yok sattı

Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, grip aşısının tükendiğini açıkladı

Abone ol

Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, ”Eylül ayı sonunda ülkeye gelen yaklaşık 3.5 milyon doz aşı, yoğun talep nedeniyle hemen hemen bitti” dedi.

Harun Kızılay, Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı çalışmalarda bu yıl gribin etkili olacak alt türlerinin belirlendiğini söyledi.

Etkin virüslere göre aşıların da üretiminin yapıldığını ifade eden Kızılay, dünyada yaklaşık 350 milyon doz grip aşısı üretildiğini bunun 3.5 milyona yakınının Türkiye'ye girdiğini bildirdi.

Grip aşısının aslında 65 yaş üzerindeki yaşlılar ile şeker rahatsızlığı gibi hastalıkları bulunan risk altındaki kişilere yaptırılması gerektiğini vurgulayan Kızılay, “Ancak eczanelerde serbest satıldığı için herkes alıp yaptırabiliyor” dedi.

Kuş gribi ile bazı grip salgınlarının öldürücü etkiye sahip olması nedeniyle grip aşısına olan talebin arttığını ifade eden Kızılay, şunları kaydetti:“Sağlıklı kişiler de grip aşısı yaptırıyor. Sınırlı sayıda gelen aşıya sağlıklı kişiler de talep gösterince sıkıntı başlıyor. Eylül ayı sonunda ülkeye gelen yaklaşık 3.5 milyon doz aşı, yoğun talep nedeniyle hemen hemen bitti. Ülke genelinde birçok eczanede grip aşısı kalmadı. Konya'da eczanede grip aşısı bulabilmek adeta imkansız hale geldi. Herkes ağrı kesici alır gibi grip aşısı aldı. Önerdik, duyurduk ama gelişigüzel grip aşısı yaptırmanın önüne geçemedik.”

İLK KEZ YAPTIRANLAR

Harun Kızılay, grip aşısını ilk kez yaptıranların kesinlikle iki doz alması gerektiğini belirterek, “İlk kez yaptırılırken tek doz aşı fayda etmiyor. Sağlıklı kişi kendisine, eşine ve 2 çocuğuna alırken 8 doz aşı istiyor. Korku yüzünden binlerce ailenin grip aşısına yöneldiği ve iki doz aldığı düşünüldüğünde aşıya talep önceki yıllara göre birkaç kat arttı” dedi.
Hekim önerisi olmadan aşı yaptırılmaması gerektiğini vurgulayan Kızılay, ”Birçok kişi kuş gribi korkusuyla yaptırıyor ancak grip aşısı kuş gribinden korumaz. Hatta geçen yılın aşısı bu yıl gribe yol açacak virüse karşı bile korumuyor. Bu yüzden risk altındakiler mutlaka grip aşısı yaptırmalıdır” diye konuştu.

Kızılay, sağlıklı kişilerin talep etmesi yüzünden risk altındaki birçok kişinin grip aşısı yaptıramayacağını, bunun da kış aylarında ciddi sorunlara yol açacağını sözlerine ekledi.