BIST 10.710
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.518,40
HABER /  GÜNCEL

İşsizlere umut verecek proje

Türkiye'deki genç işsizlere ''Rosetta Planı'' ile iş imkanı yaratılacak.

Abone ol

Türkiye'deki genç işsizlere, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü kazanan filmden esinlenerek hazırlanan ''Rosetta Planı'' ile iş imkanı yaratılacak.

Avrupa Birliği ''İstihdamı Teşvik Tedbirleri Topluluk Programı'' çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu tarafından ortaklaşa yürütülen ''Gençler İçin Başlama Vuruşu-Rosetta Planı'' projesi eylem planı hazırlandı. İlgili tarafların katılımı ile 31 Ekimde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılacak toplantıda, Rosetta Planı'nın Belçika'da uygulanan orijinal haline yönelik getirilebilecek muhtemel değişikliklerle Türkiye'ye uygun hale dönüştürülebilmesi için gerekli koşulları belirleyen eylem planı görüşülecek.

Rosetta Planı, belli bir gençlik yaş aralığı tespit edilmek suretiyle lise ve üzeri eğitim alan gençlerin, belli sayının üzerinde işçi çalıştıran işletmelerde işçi sayısının yüzde 3-6'sı gibi bir oranla istihdam edilmesi zorunluluğunu tesis etmek ve uygulamayı işverenlere yönelik bazı finansal düzenleme ve teşviklerle cazip kılarak gençlere en kısa sürede iş veya eğitim/staj fırsatı sunmaktan oluşuyor. Planın Belçika'da yürürlüğe girmesini izleyen 1 yıl içerisinde, 50 binden fazla iş sözleşmesi imzalandı.

-EYLEM PLANI-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının internet sitesinden alınan bilgiye göre, Rosetta Planı'nın Türkiye koşullarına nasıl ve hangi şartlarda uyarlanabileceğine ilişkin öneriler eylem planında yer alıyor. Eylem Planı'nda, orijinal planın içinde yer alan zorunlu istihdam şartı kaldırılması, hedef kitle olarak meslek lisesi ve düz lise mezunlarının seçilmesi, her türlü işletmenin plandan yararlanması sağlanması, çıraklık ve stajyerlik pozisyonlarına işlerlik kazandırılması, iş verenlerin çıraklara veya stajyerlere yönelik eğitim masraflarının karşılanması öneriliyor.

Uygulamaya yönelik olarak 3 tip pilot il seçimi yapılması gerektiği belirtilen eylem planında, bir adet gelişmiş il (İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli), bir adet cazibe merkezi olan il (Manisa, Denizli, Kayseri, Gaziantep), bir adet ekonomik açıdan problemli il-kalkınmada öncelikli yöreler tavsiye ediliyor. Planda, ''Bu Eylem Planı içinde yer almayan hususlarda planın aslına riayet edilmesinde genel olarak sakınca görülmemiştir'' ifadesi yer alıyor.

-''MUCİZEVİ MODEL''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Cem Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin toplam tutarının 50 bin avro olduğunu ve bunun yüzde 75'inin Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edileceğini bildirdi.

Rosette Planı'nın AB'nde en iyi uygulanabilir plan olduğunu belirten Toker, ''Bizim yaklaşımımız, 'Belçika'da mucizevi birşey var, alalım uygulayalım' yerine bunun Türkiye'ye özgü en iyi modelini yaratmak'' dedi. Ankara'da Eylem Planı'nı görüşecekleri toplantıda çıkacak kararın bakanlıkta değerlendirileceğini, daha sonra Rosetta Planı'nın uygulanıp uygulanmamasının belirleneceğini kaydeden Toker, genç istihdama önem verdiklerini vurguladı.

Toker, ''Türkiye'de genç istihdam ve kadın istihdamı çözülmedikçe, işsizlik yapısal hale geliyor. Onun için gençlerin istihdam piyasasına sokulması önemli'' diye konuştu. Toker, Türkiye için bir fırsat olan genç nüfusun istihdam edilmesinin yoksullukla mücadele, işsizliğin yapısal hale gelmemesi, sosyal güvenliğin sürdürülebilirliği, rekabet edebilir bir ekonomi yaratmak için önemli olduğunu vurguladı.

-ROSETTA-

''Rosetta'', yapımcılığını Luc ve Jean-Pierre Dardenne'nin üstlendiği, 1999 yılında ''Altın Palmiye'' kazanan bir film. Filmde, ağır endüstriyel çöküşten zarar gören bir bölge olan Seraing'de kampta yaşayan Rosetta'nın iş için Belçika'da verdiği mücadele anlatılıyor. Belçika Hükümetince Aralık 1999'da başlatılan Rosetta Planı kapsamında, ilk iş anlaşması uygulaması Nisan 2000'de başlatıldı. 2001 yılında 50 binden fazla iş sözleşmesi imzalandı, bu kapsamda kadınların yüzde 42'si ve nitelik düzeyi düşük gençlerin yüzde 40'ı istihdam edildi.