BIST 10.741
DOLAR 32,21
EURO 35,05
ALTIN 2.526,36
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyetimiz 83 Yaşında

Başkentte Cumhuriyet Bayramı için ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti'nin 83. kuruluş yıl dönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara'daki ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet protokolünün yerlerini almasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığındaki heyettekiler, Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün kabrinin bulunduğu bölüme geçti.

Burada Cumhurbaşkanı Sezer tarafından, Ulu Önder'in kabrine, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Sezer ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçtiler.

Burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Sezer, deftere şunları yazdı: ''Yüce Atatürk; Cumhuriyeti 83. yılına ulaştırmanın övüncü içinde geleceğe güvenle bakan, Cumhuriyetle kazandıklarının değerini, önemini bilen bir ulus olarak huzurunuzdayız. Cumhuriyetin parlak başarısıyla övünüyor, geçmişimizle gurur duyuyor, size, ilke ve devrimlerinize bağlılığımızı bir kez daha tek yürek olarak yineliyoruz. Önderliğinizde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, ilke ve devrimleriniz ile ulusumuzun soylu kimliğinden güç alarak her alanda gelişmiş nitelikleri ve atılımlarıyla çağdaş dünyada saygın bir devlet durumuna gelmiştir. Evrensel değerleri benimseyerek aklın ve bilimin ışığında yetişen Cumhuriyet kuşakları, emanetinizi değiştirilemez nitelikleriyle korumaya, başlattığınız aydınlanma ve çağdaşlaşma savaşımını ilk günkü coşku ile sürdürmeye kararlıdır. Türkiye Cumhuriyeti temel nitelikleriyle varlığını sonsuza kadar sürdürecektir. Ulusumuz bağımsızlığından ödün vermeden öngördüğünüz büyük hedeflere birlik içinde mutlaka ulaşacaktır. En büyük bayramımızın yıl dönümünde ulus olarak yüksek anınız önünde saygıyla, özlemle ve minnetle eğiliyoruz.''

Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yanı sıra, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ana Muhalefet Lideri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bakanlar Kurulu üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları, Kuvvet Komutanları, TBMM üyeleri, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.