BIST 10.089
DOLAR 32,25
EURO 34,85
ALTIN 2.430,88
HABER /  POLİTİKA

Baykal hain ilan edilir mi?

Baykal'ın yeni açılımı yankı buldu.. Çeşitli kesimlerden farklı tepkiler var.

Abone ol

Baykal, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta yaşayan Kürtlere yönelik 'kucaklayıcı bir politika' sürdürmesi gerektiğini söyledi. CHP liderinin açılımı, AK Parti, DTP, sivil toplum kuruluşları ve bölgedeki işadamlarından büyük destek gördü. MHP ise mesafeli yaklaştı.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Ankara Temsilcisi Behruz Galali: Bu yaklaşım devam ederse sorun kalmaz
Ne kadar güzel bir açıklama. Çok olumlu, çok yapıcı ve çok gerçekçi bir yaklaşım. Bu yaklaşım devam ederse hiçbir problem kalmayacaktır. Bir sosyal demokrat olarak Baykal'ı tebrik ediyorum. Öneri paketine destek olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Bu politika uygulanırsa Iraklı Kürtler ve Türkiye daha çok yakınlaşacaktır.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt: Sevindirici bir gelişme
ÇÇok sevindirici. Biz söyleyince Barzanici, Talabanici oluyoruz. Biz bin yıldan uzun bir süre beraber yaşadık. Hem Barzani hem de Talabani, Türkiye'ye yanaşmaya hazır. AK Parti'nin her özgürlükçü adımına Baykal muhalefet ediyordu. Bizi rahatlattı. İnşallah Türkler ve Kürtler el ele olacağız, zararın neresinden dönsek kârdır.

Selahattin Demirtaş (DTP Grup Başkan Vekili): Bizim düşüncemizi söyledi
Baykal'ın şiddet ve kan dışında bir şeyler söylemesi önemli bir gelişme. Pozitif bir anlayış. Biz de baştan beri benzer şeyleri söylüyoruz. İnsanlar düşüncelerini değiştirebilir, bunları eleştirmek yerine sahiplenmek gerekir. Ancak Türkiye'de yaşanan Kürt sorunu varken, sadece Kuzey Irak'taki Kürt sorununa çözüm önermek yanlış. Öncelikle buradaki sorunları çözmemiz gerekir. Buradaki sorunları çözersek Kuzey Irak'taki sorunlar kendiliğinden çözülür.

Araştırmacı-yazar Altan Tan: CHP'yi etkileyen çevrelerde politika değişikliği var
Öyle anlaşılıyor ki hem CHP hem de CHP'yi etkileyen derin çevrelerde bir politika değişimi var. Baykal'ın açıklamasının emekli generallerin bir süredir yaptığı açıklamaların üstüne gelmesi de önemli. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda yeni bir konsept ortaya çıkıyor. Yaşanan gelişmeleri olumlu karşılamak gerekir. Burada artık amaç bağcıyı dövmek olmamalı, amaç üzümü yemek olmalı. 'CHP dün neden farklı şeyler söylüyordu' diye sorulabilir; ancak şu an olumlu gelişmelerin sonuçlarına bakmak daha yararlı.

Eski CHP milletvekili Esat Canan: Komutanların Güneydoğu itirafları dayanak oldu
Emekli generallerin Güneydoğu konusunda hata yaptıklarını itiraf etmeleri Deniz Baykal'a dayanak oldu. Açıklamaları olumlu karşıladım. Keşke bunları daha önce söyleseydi. Biz yıllarca anlattık bunu; ama onlar bizi dinlemedi. Onur Öymen'in etkisinde kalarak 'vuralım kıralım' politikalarına saptılar. Baykal'ın bugün söylediklerini hükümet yapmak istiyordu; ama Baykal milliyetçi bir tutum geliştirerek engel oldu. Bölge halkına yönelik hasmane tutum kimseye fayda vermez.

CHP eski Ankara milletvekili Gülsün Bilgehan: Kayıp yılların sorumlusu kim?
Yönetimin 1990'da kabul edilen Güneydoğu Raporu çizgisine gelmesi memnuniyet verici. Ancak kaybedilen yılların sorumluluğunu acaba kim üstlenecektir? Bir siyasi parti liderinden beklenen, söylemlerindeki tutarlılık, süreklilik ve kararlılıktır. Yoksa gündelik politika sapmaları kimseyi inandırmaz.

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya: Tüm partiler destek olmalı
Baykal'ın bizimle aynı şeyleri söylemesi çok önemlidir. Cumhurbaşkanımız bölgeyi ziyaret ederken bölgenin sosyoekonomik gelişiminin sağlanması; demokratik adımların atılması için bir devlet politikası oluşturulması talebinde bulunmuştuk. Baykal'ın söyledikleri tüm siyasi partilerin ortak düşüncesi haline getirilmeli. Kuzey Irak'ın yönü Türkiye'dir. Türkiye'nin Kuzey Irak'tan çekinmesine gerek yoktur. Tıpkı Güneydoğu'yu, Karadeniz'i, Ege'yi kucakladığı gibi kucaklamalıdır.

Heylani Kebir aşireti lideri ve barış elçisi Sait Ali Bayrak: Özal'ın hayalindeki proje
Baykal'ın açıklamaları yıllardır herkesin istediği bir durum. Rahmetli Turgut Özal'ın hayalindeki projelerden biriydi. İki toplum yıllardır bir arada yaşamış. 1000 yıllık tarihimiz var. Baykal'a herkesin destek vermesi gerekir.

Şanlıurfa Genç İşadamları Derneği (ŞUGİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Öksüzoğlu: Sivil toplum destekler
Baykal'ın açıklamaları olumlu sonuçlar doğuracaktır. Başta eğitim noktasında esnek davranılmalı. Sivil toplum, samimi projelere her türlü desteği verir.

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkan Vekili): MHP mesafeli yaklaştı
Baykal'ın açıklamasını değerlendirmeye gerek yok, kendi takdiridir. Ama bu açıklamaları Türk milleti değerlendirecektir. Baykal'a şunu hatırlatmak isterim; 'düz ovacılar' bugünün siyasi mezarlığında yatmaktadır. İnşallah Baykal'ın akıbeti aynı olmaz.

Habip Güler/Zaman