BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Baydemir bu ankete şaşıracak

Dicle Üniversitesinin seçim araştırması adeta bir tabuyu yıkıyor. Diyarbakırlı kendisine biçilen kalıpları yıkıyor.

Abone ol Dicle Üniversitesi sosyoloji öğrencilerinin 10 Kasım’da yaptığı ankete göre Diyarbakırlılar’ın yüzde 70'inin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tercihinde etnik kimliğe değil, dürüstlüğe önem verdiklerini ortaya koydu. .

Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin, Doç. Dr. Mazhar Bağlı ile öğretim görevlisi Çiğdem Binbay’ın yönetiminde 10 Kasım’da 1450 denek üzerinde yaptığı ‘Yerel Seçim’ anketi ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. göre, Diyarbakırlılar’ın sadece yüzde 23’ü ‘etnik köken önemli’ diyor.

16 sorudan oluşan anket, Diyarbakır il merkezi ile büyükşehir belediyesi sınırlarında bulunan köyler de dahil olmak üzere tüm semtlerde her yaş, meslek ve eğitim düzeyindeki seçmene uygulandı. Anket sonuçları hakkında star’a bilgi veren Bağlı, şunları söyledi:

DİYARBAKIR'IN EN ÖNEMLİ SORUNU

‘Diyarbakır’ın en önemli sorunu ne’ sorusuna da halkın yüzde 26’sı ‘işsizlik’, yüzde 13’ü ‘altyapı ve temizlik’, yüzde 11’i ‘Diyarbakır’ın sahipsiz olduğunu’, yüzde 18’i ‘işsizlik, demokrasi ve insan hakları’ olduğunu söyledi.’

KÜRT-TÜRK FARKETMEZ

Değişken koşullar sunarak yöneltilen sorularda, Büyükşehir Belediye Başkan adaylarında aranan özellikler için ‘Kürt olsun, sözünde duran ve eğitimli olsun’ diyenlerin oranı yüzde 23’te kaldığını, ‘dindar ve sözünde duran olsun’ diyenler yüzde 10, ‘sözünde duran ve tecrübeli olsun’ diyenlerin yüzde 25 çıktığını belirten Bağlı, Diyarbakırlıların etkin kimlikten çok dürüstlük ve tecrübeye önem verdiğini söyledi.

Kürt şartını koşanların oranı yüzde 23 aksi görüştekiler yüzde 70

Bağlı, şunları söyledi: ‘Seçmen için önemli olan etnik kimlik değil, sözünde durmak ve tecrübe. Başkanın Kürt olmasını şart koşanların oranı yüzde 23’ken, Kürt olup olmamasının önemi olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 70’in üzerinde. Araştırmada, ‘Türk olduğu için başkan adayına oy vermem’ diyen çıkmadı. Etnik köken çok önemli değil.’ Veysi İpek Star