BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,09
ALTIN 2.504,50
HABER /  GÜNCEL

Ankara Sıhhiye savaşı

Hükümeti protesto mitingine provokatör gölgesi.. Polisler ile bir grup gösterici arasında adeta savaş yaşandı

Abone ol DİSK ve KESK tarafından Ankara Sıhhiye Apdi İpekçi Parkı'nda hükümeti protesto için düzenlenen ''Emek, Barış ve Demokrasi'' mitinginde olaylar çıktı.

Mitingde provokasyon yapan bazı marjinal gruplar, refüjlerden söktükleri demir çubuklarla polise saldırarak ortalığı 'savaş alanına' çevirdi. Marjinal grupların bu saldırgan tutumu demokratik bazı taleplerin iletilmesi için düzenlenen mitingi de amacından saptırdı.

İstanbul ve çevre illerden miting için Ankara'ya gelen gruplar sabah saat 10.00 sıralarında Ankara Garı ve Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanarak hazırlıklara başladı. Eylemcilerin tamamlanmasının ardından aralarında DİSK, KESK ve bunlara bağlı sendikalar ile bazı sol görüşlü sivil toplum kuruluşları ile TKP, EMEP gibi partilerin de yer aldığı miting, yürüyüşle başladı. Sıhhiye Meydanı girişinde gruplar arama noktalarından geçirilerek miting platformunun bulunduğu Apdi İpekçi Parkı'na alındı.

Miting saat 12.30'da yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla başladı. Miting tertip komitesi tarafından daha önce belirlenen konuşmacılar platforma çıkarak konuşma yapmaya başladı. Abdi İpekçi Parkı'nda miting her hangi bir olumsuzluk yaşanmadan devam ederken Sıhhiye Meydanı'nın adliye girişinde Sosyalist Devrimci Partisi (SDP)'ne mensup kişilerle ve bazı öğrenci grupları polis arama noktasına geldiklerinde taşkınlık çıkardı. Bu noktaya ellerinde taş ve sopalarla geldikleri anlaşılan grup, bir anda polisi taş ve sopa yağmuruna tuttu.

 
 Ankara Sıhhiye meydanındaki mitingte ortalık savaş alanına döndü. Fotoğraflar için TIKLAYIN

OTOBÜS DURAKLARI POLİSİN SIĞINAĞI OLDU

Kendisine taş ve sopalarla saldıran gruba karşı polis müdahale etmeyerek savunmaya geçti. Ellerindeki kalkanlarla ''çatı'' vaziyeti alan Çevik Kuvvet polisi atılan taş ve sopa yağmurundan kendilerini korumaya çalıştı. Miting organizasyonunda bulunan bazı sendikalılar grupları yatıştırmak için megafonla yaptıkları anons da saldırganları durdurmaya yetmedi. Emniyet yetkilileri ise polisleri sık sık telsiz anonslarıyla ''Sakın müdahale etmeyin, provokasyonlara gelmeyin, olayların büyümesine neden olmayın. Gaz bombası atmayın'' şeklinde uyardı. Bu anonslar nedeniyle polis sadece kendini koruma yoluna giderek saldıran gruba karşı bariyerlerin arkasında durdu.

REFÜJLERDEKİ DEMİR ÇUBUKLAR GÖSTERCİLERE SAVAŞ MALZEMESİ OLDU

Ankara Adliyesi ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi arasında bulunan bölgede tırmanan olaylarda polise ellerindeki pankartların sopaları ve yerdeki kaldırımdan söktükleri taşları atan göstericiler bununla yetinmeyerek refüjlerdeki demir çubukları sökmeye başladılar. Refüjlerin camlarını kırarak demir çubukları yerlerinden söktüler. Üzerlerine atılan taş ve sopalardan otobüs duraklarına sığınan polisin üzerine göstericiler yerden söktükleri demir çubukları fırlattılar. Bu sırada bazı göstericiler ve polis memurları yaralandı. Bir gösterici de çıkan olaylar karşısında arada kalarak yere düştü. Atılan gazlardan ve taşlardan görüntü almaya çalışan bazı kameramanlar da etkilendi.



GÖSTERİCİLERİ GAZ BOMBASI DA DURDURAMADI

Göstericilerin saldırgan tutumunu devam ettirmeleri ve Çevik Kuvvet polisinde bu saldırılar karşısında otobüs duraklarına sığınmak zorunda kalmaları üzerine eylemcilerin üzerine polis gaz bombası attı. Ağızlarını kapatarak gazdan korunmaya çalışan göstericileri gaz bombaları da durduramadı. Göstericiler ile polis arasında kalan bir eylemcide atılan taşlardan nasibini aldı. Gösterici ''Taş atmayın…taş atmayın'' diye uzun süre bağırmak zorunda kaldı. Otobülerinde taşlandığı olaylarda gruplar atılan gaz bombası ve biber gazı sonrası çevreye dağılarak Necatibey Caddesi civarında ara sokaklara kaçtı. Bu sırada ara sokaklarda kalan polis polisler göstericiler tarafından sıkıştırıldı. Diğer polisler arkadaşlarını su sıkarak göstericilerden kurtardı.

3310'NUN EMRİ: PROVAKASYONLARA GELMEYİN

Çıkan olayların ardından Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, 3310 koduyla polis telsisinde miting alanında görev yapan polislere seslendi. Olay çıkartan göstericilerin özellikle miting alanındaki gruplardan ayrılmasını isteyen Emniyet Müdürü, ''Olay çıkartan grupları miting alanından uzak tutun.'' dedi. Saldırgan grupla yakın temas kurulmamasını isteyen Yılmaz, ''Çevrede gerekli tedbiri alın. Miting alanındaki tertip heyetini uyarın, olayların çıkmaması için anons yapsın. Eylemcilerle yakın temas kurmayın. Olayların büyümesine izin vermeyin. Sakin olun'' şeklinde emirlerini sürdürdü. Yılmaz, yaptığı son anonsta şunları söyledi: "Provokasyonlara taviz vermeyin. Provokasyonlara gelmeyin. Olaylar sona erene kadar, miting bitene kadar ve eylemciler dağılana kadar yerinizden ayrılmayın."

Daha sonra göstericiler miting tertip komitesinin de uyarıları üzerine saldırılarına son vererek alanda bulunan kalabalığın arasına karıştı.