BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,83
HABER /  GÜNCEL

Başkentte otomobil çetesi çökertildi

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından üç ayrı ilde yapılan eş zamanlı operasyonda oto hırsızlık şebekesi çökertildi.

Abone ol

Operasyonda 12 kişi yakalanırken; şahısların çaldıkları otoların motor ve şasi seri numaralarını değiştirdikleri ve parçaladıkları iki farklı aracı birleştirip yeni bir oto yaptıkları tespit edildi.

Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği'nin yaptığı istihbari çalışmalarda bir takım şüpheli şahısların Ankara dahilinde oto hırsızlığı, çalıntı otoların motor ve şasi seri numaralarını değiştirerek Change yaptıkları ve Ankara ile taşra illerine sattıkları bilgisine ulaşıldı.

6 ay süren araştırma, fiziki takip ve münferit yakalamalar sonucu örgütlü bir şekilde hareket eden şüpheli şahısların "Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurdukları ve yönettikleri, oto hırsızlığı yaptıkları, çalıntı araçları parçaladıkları, otoların motor ve şasi numaralarını değiştirmek suretiyle Change yaptıkları, bu otoları satarak haksız kazanç elde ettikleri ve dolandırıcılık yaptıkları." tespit edildi.

Ankara, Sivas ve Kastamonu'da yapılan eş zamanlı "Gölge" adlı operasyonda H.G., A.Y., Ü.Y., M.E., Ş.Ş., F.Ö., B.G., V.G., S.B., R.G. isimli şahıslar Ankara'da; O.B. Sivas'ta; M.D. ise Kastamonu'da gözaltına alındı. Şahısların değişik markadaki 26 adet otomobilin motor ve şasi seri numaralarını değiştirdikleri belirlendi. Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerinin Change yaparak sattığı diğer araçların tespit edilmesine yönelik çalışmaları ise devam ediyor.

Yakalanan 12 şahıs, "TCK 220. maddesi kapsamında kanunun suç saydığı fiileri işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, oto hırsızlığı yapmak, çalıntı araçları parçalamak, otoların motor ve şasi numaralarını değiştirmek suretiyle Change yapmak, bu otoları satarak haksız kazanç elde etmek ve dolandırıcılık yapmak" suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildiler.

Oto Hırsızlık Büro Amiri Murat Bulut, vatandaşları oto hırsızlarına karşı uyardı. 2005 ile 2008 yılları arasında Ankara'da oto hırsızlığında yüzde 45 azalma olduğuna dikkat çeken Bulut şu uyarılarda bulundu: "Kontak anahtarını ve trafik tescil belgesini oto içerisinde asla bırakmayınız. Yeni bir araç satın almak istediğinizde trafik tescil belgesindeki şasi ve motor numaraları ile otomobilinizin üzerinde bulunan numaraların aynı olup olmadığını kontrol ediniz. Kaza süsü vererek de otomobil çalındığını unutmayınız. Kaza yaptığınızda aracınızın anahtarlarını kesinlikle otomobil üzerinde bırakmayınız. Oto alım-satımında noter satışını ve devir işlemlerini hemen yapınız. Satın alacağınız aracın şasi numarasının yazılı olduğu kısımları kontrol ediniz. Herhangi bir tahrifat bulunduğu kanaati hasıl olduğunda aracı almaktan vazgeçiniz ve durumu polise bildiriniz."