BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Vatandaşlarda kimlik numarası paniği

YSK kimlik olmayanların oy kullanamayacağını açıkladı. Nüfus müdürlükleri doldu taştı.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 29 Mart yerel seçimlerinde T.C kimlik numarası olmayanların oy kullanamayacağının açıklamasının ardından nüfus cüzdanında T.C kimlik numarası bulunmayanlar 9 yıldır yenilemedikleri kimliklerini değiştirmek için İl Nüfus ve Vatandaşlık müdürlüklerine akın etti.

Türkiye genelinde olduğu gibi Hatay Nüfus Müdürlüğü de TC kimlik numarası almak isteyenlerle dolup taştı. Bu durum ise hem halkı, hem de kamu çalışanlarını mağdur etti. Vatandaşlar Nüfus Müdürlükleri ve İlçe Seçim Kurulları arasında mekik dokumak zorunda kalırken, kamu çalışanları da zorunlu mesai yapmak durumunda kaldı.

29 Mart yerel seçimlerinde vatandaşlık görevini yerine getirmek isteyenlerin akınına uğrayan Hatay İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nün iş yükü de 3-5 kat arttı.

Ana baba günü olan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nde zaman zaman sistem yoğunluktan dolayı kilitlendi.

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne T.C kimlik numarası almaya gelenler arasında yürümekte zorluk çeken yaşlılar dikkat çekti. Yakınları tarafından koluna girilerek getirilen yaşlılardan biri de Halime Demir. Halime Demir, oğlunun ısrarı ile geldiğini söyledi.

"Benim yürüyecek mecalim yok. Ama oğlum ısrar etti. Anne seçimde oy kullanman lazım. Bizim partiye oy lazım." dediğini belirten 75 yaşındaki Demir, "Antakya için hangi belediye başkan aday hayırlısı ise o başkan seçilsin" duasını etmeyi de unutmadı.

7 çocuk, 40 torun sahibi Halime Demir, bugüne T.C kimlik numarası almamasının gerekçesini ise "Bilmiyorum. Ben yalnız başıma buralara kadar gelemem ki. Birçok kez hasta oldum. Hastaneye gittim. Çocuklarım kimlik numaram olmadığı için zorlandı ama o zaman hiç T.C kimlik numarası çıkartmak için uğraşmadılar. Kısmet. Seçimin hayrına ben de kimlik numarama kavuştum." şeklinde açıkladı.

Bu arada nüfus cüzdanlarına 2001 yılından itibaren TC kimlik numaraları yazıldığı için çok sayıda insanın kimliğinde bu numara yok. Özellikle kenar mahalle ve kırsal kesimde yaşayan orta yaş üstü bayanların büyük bölümünün kimliğinde numara bulunmuyor.

YSK'nin bir süre önce internet sitesinde duyurduğu karardan da milyonlarca kişi habersiz. Hatay'da yaklaşık 100 bin kişinin bu durumda olduğu tahmin ediliyor. Bu kişiler, yeni kimlik almazlarsa oy kullanamayacak. Yetkililer, sandık başında sıkıntı yaşamak istemeyen vatandaşların bir an önce kimliklerini değiştirmesi gerektiğini belirtiyor.

Nüfus müdürlükleri, nüfus cüzdanlarını 10 dakika içinde değiştiriyor. Kimlik değişimi için şahsen müracaat yapılması gerekiyor. 2 fotoğraf ve eski nüfus cüzdanını getirmek yeterli. Nüfus cüzdanını değiştirecek olan kişi, önce mahalle muhtarına uğrayarak kimlik değiştirmek için talep formu alıyor. Bu formu doldurarak en yakın nüfus müdürlüğüne gidiyor. Bu işlemi yapanlar, 10 dakika içinde yeni nüfus cüzdanına kavuşuyor.