BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA

Başbuğ Erdoğana ne dedi?

Bugünkü MGK öncesinde dün Ankara'da acil bir görüşme yapıldı. Askerin talep ettiği görüşmede Başbuğ ve Erdoğan bir araya geldi. İçeride iki konu konuşuldu.

Abone ol

İNTERNETHABER

Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Başbuğ dün kritik bir zirve yaptı.  Bu görüşmenin bugünkü MGK öncesinde olması dikkat çekiciydi. Görüşmenin ardından açıklama yapılmadı ama kulislere göre kritik zirvede iki konu görüşüldü: Geceyarısı yasası ve "İrticayla Eylem Planı Belgesi" 

Başbuğ görüşmede yasayla ilgili "keşke bizi haberdar etseydiniz" derken,  darbe konusunda da Erdoğan'a garanti verdi. "Darbeye taviz verilmeyeceğini" söyledi.


TOPLANTIYI ASKER İSTEDİ

Askeri kanadın istediği toplantı beklenenden uzun sürdü. Grup içeriden 1 saat 35 dakika çıkmadı. Önce Başbuğ askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenleme konusunda Erdoğan'a sıkıntılarını iletti.  Bu yasal düzenlemenin doğuracağı hukuki sıkıntılara değindi. Başbuğ

KEŞKE BİZİ DAHA ÖNCE HABERDAR ETSEYDİNİZ

Genelkurmay'a sadece AİHM’in Türkiye aleyhine kararlar almasına yol açan sivillerin askeri yargıda yargılanmasını engelleyecek düzenleme yapılacağı konusunda genel bilgi verildiğini söyledi.  Ancak muvazzaf ve emekli askerlere askeri mahalde işlenmiş suçlar için de sivil yargı yolunu açan düzenleme konusunda kendilerinin bilgisi olmadığını ekledi. "Keşke daha önce bizi haberdar etseydiniz  ve görüş alsaydınız" dedi.

Erdoğan ise böyle bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyduklarını açıkladı. AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin bazı kararlarının da bunu zorunlu kıldığını anlattı.

TSK'YA YÖNELİK KARALAMA KAMPANYASI

Kritik zirvede Başbuğ "İrticayla Mücadele Planı belgesi"ni de gündeme getirdi. Başbuğ bu durumun  TSK’ya yönelik bir karalama kampanyasının olduğunun altını çizdi. Ve Başbakandan bu belgeyle ilgili tüm gerçeklerin ortaya çıkması için her şeyin yapılması için talepte bulundu.  

DARBEYE ASLA TAVİZ VERMEYİZ

'İrticayla Mücadele Belgesi'nin hazırlanması için TSK'dan kimsenin emir vermediğini söyleyen Başbuğ, Dursun Çiçek'in de belgeyle ilişkisini saptayamadıklarını söyledi. Başbuğ bu noktada Erdoğan'a garanti verdi. TSK içinde darbeye yeltenenler, bunu aklından geçirenler ya da demokratik rejime aykırı hareket edenlere karşı asla taviz verilmeyeceğini söyledi.