BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA

Baykal 16 yıl önce başka konuştu

"TSK'yı mıncıklamaktan vazgeçin" diyerek tepki gösteren CHP lideri Baykal'ın 1993'te çok başka bir potre çizdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Askerin sivil mahkemede yargılanmasıyla ilgili kanuna karşı çıkan Baykal, 16 yıl önce Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin kaldırılması için teklif vermiş: "İdari yargıda ayrılık ve ayrıcalık olmaz."

3 Mart 1993'te TBMM Anayasa Komisyonu'na gönderdiği anayasa değişiklik teklifinde askerî mahkemenin kaldırılmasını isteyen Baykal, "Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin kuruluşuna ilişkin 157. madde Anayasa'dan çıkarılmalıdır. İdari yargıda bir ayrılık ve ayrıcalık kabul edilemez. Asker kişilerin özlük hakları ve idari işlemleri ile ilgili yargı denetimi için Danıştay yeterli ve uygun bir yargı kuruluşudur." görüşlerine yer veriyor.

Deniz Baykal, aynı teklifte Anayasa'nın tamamen değiştirilmesini talep ediyor. CHP lideri, bu konuda şu görüşü dile getiriyor:

"1982 Anayasası'nın sınırlı düzeltme ve iyileştirmelerle demokrasiye ve hukukun temel ilkelerine uygun duruma getirilmesi –hemen hemen- olanaksızdır. Bu anayasa, temel anlayışı, yapısı, dili ve yazılışı bakımından tümüyle yeniden elden geçirilmeli ve yazılmalıdır. Anayasa değişikliğinin savsaklanması, çözüme bağlanmaması, ağırlığı artan ortak sorunlara yol açmaktadır. Giderek bir rejim bunalımına dönüşme tehlikesi gösterilmektedir."

CHP lideri, Anayasa'da yapılması gereken düzenlemeleri sıralarken, askerî darbeleri meşrulaştırdığı gerekçesiyle 'Başlangıç' bölümünün öncelikli olarak Anayasa'dan çıkarılması gerektiğini vurguluyor. Bir süre önce gündeme getirdiği 'Geçici 15. madde kaldırılsın' önerisine, 16 yıl önceki teklifinde yer veriyor. Baykal'ın teklifinde MGK'nın sadece bir danışma organı olması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, YÖK'ün kaldırılması ve Anayasa Mahkemesi'ne dava açacak kişi ve kurum sayısının artırılması gibi öneriler de bulunuyor. (Habip Güler/Zaman)