BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  DÜNYA

Başbuğ dış basının gözdesi

İlker Başbuğ, dış basının gözdesi oldu. Dün de Financial Times, Başbuğ analizi yaptı. Bakın neler yazıldı?

Abone ol Saygın finans ve siyaset gazetesi Financial Times, dünkü sayısında ‘Türkiye’nin müziksever Genelkurmay başkanı uyum yanlısı’ başlıklı analiz yazısı yayınladı. Ankara çıkışlı Alex Barker imzalı yazıda şu ifadeler yer aldı:

Beethoven dinleyen ve pragmatik bir siyaset anlayışı olan yeni Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un atanmasının ardından Türk siyasetçilerle generaller arasında çocuğunlukla gergin olan ilişkiler daha sıcak bir atmosfere girmiş olabilir.

Türkiye’nin geleceği açısında Başbuğ’un AKP’ye yönelik takınacağı tavır çok kritik öneme sahip. Başbuğ tipik bir Türk generali gibi şahin görüşlü bir isim. Ancak ilk uygulaması YAŞ toplantısı sonunda İslami faaliyetleri nedeniyle hiçbir askerin ordudan uzaklaştırılmaması olunca AKP’yi de biraz rahatlattı. Bu olay temel bir değişimi de gözler önüne serdi.

Aylardan beri generallerle hükümet arasında yazılı olmayan bir anlaşma vardı. Generaller AKP’nin kapatma davası konusunda ses çıkarmadı. Karşılığında PKK ve Kıbrıs gibi konulardan hükümetten destek aldılar. Göreve yeni gelen Başbuğ, Türk ordusunun yapısına uygun bir isim. Atatürk’e büyük saygı duyuyor. Klasik müzik dinliyor, Amerikan filmleri izliyor. Dogmatik ve değişime karşı şüpheyle yaklaşan bir yapısı var. Futboldan türbana kadar birçok konuda spontone açıklamalar yapan ve AKP’yle çatışıp çoğu zaman kaybeden Büyükanıt’a göre daha temkinli olacaktır. Yeni Genelkurmay Başkanı’nın daha kurbaz ve siyasi anlamda daha etkin olması beklenebilir.

Şimdi Başbuğ ile Erdoğan’ın ilişkisinin önünde 3 önemli test var:

1) KIBRIS: Barış görüşmeleri generallerin kırmızı çizgisini aşabilir.

2) ERGENEKON: Davada çıkacak sonuçlar generalleri rahatsız edebilir.

3) YENİ ANAYASA: En önemli ve en hassas test.