BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan'ın hayali suya düştü

Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan arasında yaşanabilecek koltuk değişimi iddiası Anayasa engeline takıldı

Abone ol

Rusya'da Medvedev ile Putin arasındaki Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık değişiminin bir benzerinin Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanabileceği iddiası siyaset kulislerini ısıtttı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa değişmeden, Başbakan olamıyor. Başbakanlık için ise ''Milletvekili olma şartı'' var.

GÜL SEÇİMLERE GİRİP MİLLETVEKİLİ SEÇİLMELİ

Vatan gazetesinin haberine göre Anayasa'da Başbakanlık görevi için ''Milletvekili olma şartı'' yer alıyor. Bu nedenle 2014 yılında yapılması beklenen Cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan aday olur ve halk oyu ile Çankaya'ya çıkarsa, Gül'ün de Başbakanlık koltuğuna oturabilmesi için seçime girip milletvekili olması gerekiyor. Genel seçimler ise 2015 yılında yapılacağı için Gül'ün bir yıl beklemesi gerekiyor.

HÜKÜMET DÜŞÜRÜLECEK

Anayasa, Cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini milletvekili olan bir parlamentere vermesini öngörüyor. Gül'ün Çankaya'daki 7 yıllık görev süresi 2014'de bitecek. Bu tarihte, Erdoğan Çankaya'ya aday olur ve kazanırsa hükümet de düşecek.

ARA FORMÜL BAYBURT

Yeni Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini TBMM'den en çok sandalyeye sahip partiden bir isme verecek. Bu da AKP içinden bir milletvekili olacak. Ancak 2014 yılında Gül, Çankaya koltuğundan ayrıldıktan sonra milletvekili de olmadığı için yeni hükümeti kurmakla görevlendirilemeyecek. Bu durumda AKP'li bir milletvekili yeni kabineyi kurabilecek.

ZORLAMA FORMÜL AK PARTİ'Yİ ZORA SOKABİLİR

Ancak bu konuda bir formül de bulunuyor. Anayasa'ya göre bir ilde istifa ya da ölüm nedeniyle hiçbir milletvekili kalmadığı taktirde, 3 ay içinde zorunlu olarak o ilde seçime gidiliyor. Siyasi gözlemciler Bayburt'un bir milletvekili bulunduğunu, AKP'li bu milletvekilinin istifası durumunda seçim zorunluluğu doğacağını Gül'ün de Bayburt'tan aday olup Çankaya'dan indikten 3 ay sonra ve 2015'deki genel seçim beklenmeden milletvekili olabileceğini belirtiyorlar. Bu durumda Erdoğan Çankaya'ya çıktıktan 3 ay sonra Gül milletvekili seçilebilecek ve yeni hükümeti kurabilecek. Ancak bu formül "Çok zorlama'' olarak niteleniyor.