BIST 9.566
DOLAR 32,47
EURO 34,55
ALTIN 2.472,61
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu'ndan Putin ve Ruslara çağrı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Diplomasi Akademisi'nde Rusya-Türkiye arasında yaşanan kriz hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Diplomasi Akademisi'nde, "Küresel Sınamalar Karşısında Türkiye-Azerbaycan Stratejik Ortaklığı" başlıklı bir konuşma yaptı.

Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik ve ticari kriz hakkında açıklama yapan Davutoğlu, "Türkiye bir Avrupa ülkesidir ve Avrupa Kıtasının geleceğinde en aktif rolü üstlenecektir. Biz Rusya ile ilişkilerimize her zaman önem verdik. Rusya'nın Türkiye üzerinden bir çok alana açılmasını temil ettik. Milyonlarca Rus dostumuzu Antalya'da ağırladık, ağırlamaya da devam edeceğiz. Rus halkına sesleniyorum, Türk ve Rus halkı arasında hiçbir sorun yoktur ve yaşanmayacaktır. Rus halkı onurlu bir halktır ve saygı duyuyoruz ama Türk halkı da onurlu bir halktır ve saygı duyduğu halktan, saygı duymayı bekler. İftira kampanyasını kabul etmemiz, anlayış göstermemiz mümkün değildir." dedi.

"BURADA MOSKOVA'YA, RUSLARA SESLENİYORUM"

Türk ve Rus halkları arasında hiçbir sorun yoktur ve olmayacaktır" diyen Davutoğlu, Rusya açıklamasının devamında "Buradan Moskova'ya ve bütün Rus halkına seslenerek ifade ediyorum. Rus halkına dönük en ufak bir tereddüt, kaygı ya da en ufak bir olumsuz hissiyat içinde değiliz. Türkler ve Ruslar, Avrupa ile Asya tarihini birlikte şekillendirmiş iki büyük halktır. Rus halkı onurlu bir halktır, biz ona saygı duyuyoruz ama herkes de bilmelidir ki Türk halkı da onurlu bir halktır ve saygı duyduğu halklardan saygı görmeyi bekler" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DEN KİMSE ÖZÜR BEKLEYEMEZ"

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Çağrım, Rusya'daki liderlere, Sayın Putin'e ve bütün Rus liderliğine, gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım. Ama 15 gün önce zikretmediğiniz, gündemde olmayan iddialarla, 'Türkiye DEAŞ'a destek oluyor' gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım. Eğer böyle bir iddia var idiyse neden 15 gün önce gündeme getirmediniz."

Biz, bizim hava sahamıza giren milliyeti belli olmayan bir uçağa karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanarak, herkesin bildiği angajman kurallarını uyguladık. Bunun için kimse Türkiye'yi suçlayamaz. Bunun için Türkiye'den kimse özür bekleyemez. Biz, sınırlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz. Hesabımızı da sadece ve sadece, meşruiyetini 1 Kasım seçimlerinde halktan aldığımız aziz milletimize karşı veririz."

Davutoğlu'nun konuşmasından diğer satırbaşları:

Türkiye Orta Asyalı bir ülkedir. Türkiye ne Asya'yı ne Avrupa'yı ihmal edilebilir. 5-6 ay içerisinde yaptığımız kongrelere bakın. G20'yi yaptık. Ben AB liderleri zirvesine katıldım. Bizim politikamız çok yönlüdür.

"SURİYELİLERE KAPIMIZI AÇTIK"

Türkiye'nin dünyanın her yerindeki meselelerle ilgisi çok boyutludur. Suriyeli masumların üzerine bomba yağdığında hepsine kapımızı açtık. Türkiye, tüm Suriye meselesini üzerine almıştır. Suriyeli kardeşlerimize ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.

Kim Suriye halkını bombalarsa bombalasın biz her zaman Suriye halkının yanında olacağız. Dağlık Karabağ'da nasıl 1 milyon Azeri kardeşimiz aziz ise Suriyeli kardeşlerimiz de öyle azizdir. 

"BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPTIK"

2002 yılından sonra AK Parti iktidarları ve sayın Cumhurbaşkanımızın katkılarıyla Türkiye'de istikrarını başlattı. Hem Türkiye hem de Azerbaycan istikrarını sürdürdü. Türkiye ve Azerbaycan bu bölgenin iki yükselen yıldızıdır. Bir millet iki devletiz.  Bakü - Tiflis - Ceyhan ve TANAP projeleri tüm bölge için çok önemli projelerdir. İster enerji, ulaşım politikaları olsun Türkiye ve Azerbaycan ortaklık yapmıştır. Bizler kimseye hasmane bir tutum içinde değiliz ama Azerbaycan toprakları işgalden kurtulmalıdır. Türkiye ile Azerbaycan hep barışa, istikrara ulaşmak için iş birliği yaptılar. Azerbaycan toprakları işgal altından çıkana kadar Türkiye, Azerbaycan'ın yanındadır.