BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  DÜNYA

Erdoğan'ın bahsettiği o Rus bakın kimmiş!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "O da yarışın içinde, petrol tüccarlığı yapıyor" dediği satranç ustası Kirsan Ilyumzhinov kimdir? Ilyumzhinov'un hem özel hem de iş hayatı soru işaretleriyle dolu.

Abone ol

Geçtiğimiz günlerde DAEŞ petrolü ile ilgili Suriyeli George Haswani ismini gündeme getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün de "Bir de Rusların meşhur satranç ustası var o da bu yarışın içinde, o da petrol tüccarlığı yapıyor" diyerek yeni bir isimden söz etmişti. Bakın adı geçen o Rus kimmiş?

ABD Hazine Bakanlığı, başta IŞİD olmak üzere Beşar Esad rejimi ve Suriye Merkez Bankası için çalıştığı belirlenen bir dizi kişiyi kara listeye aldı.

ABD'NİN 9 KİŞİLİK LİSTESİNDE

25 Kasım tarihinde yayımlanan ve toplam dokuz kişiyi kapsayan yasaklılar listesinde Erdoğan'ın sözünü ettiği 'Kirsan Ilyumzhinov' da yer aldı. Türkiye'de de adı gündeme gelen Ilyumzhinov oldukça hareketli bir geçmişe sahip.

PUTİN'LE 2000 YILINDA TANIŞTI

Dış siyaset okuyan 53 yaşındaki Ilyumzhinov kurduğu ilişkilerle Rus-Japon otomotiv ortaklığında önemli miktarda servet kazandı. Çok iyi bir satranç oyuncusu olan Ilyumzhinov 1995'te Dünya Satranç Federasyonu Başkanlığı'na getirildi. Ilyumzhinov'un asıl yükselişi 2000 yılında Vladimir Putin ile tanışmasıyla başladı. Putin'e sadakatiyle Moskova'dan büyük destek alan Ilyumzhinov, Ortadoğu'nun en tartışmalı liderleri Saddam Hüseyin, Muammer Kaddafi ve Beşar Esad'la yakın ilişki içerisinde oldu. ABD Hazine Bakanlığı'na göre sahibi olduğu 'Russian Financial Alliance Bank' (RFA) ile pek çok karanlık işe karışan Ilyumzhinov'un 1998'den beri Esad rejimi ile bağlantısı var.

"UZAYLILAR BENİ KAÇIRIP SATRANÇ ÖĞRETTİLER"

Satranç ustası Kirsan Ilyumzhinov garip açıklamalarıyla da adından söz ettirdi. Zaman zaman uzaylılarla bağlantı halinde olduğuna yönelik açıklamalarda bulunan Ilyumzhinov, satranç oyununun da uzaylılar tarafından dünyaya getirildiğini ve insanlara öğretildiğini ileri sürdü. 2010 yılında bir Rus TV'sinde konuşan Ilyumzhinov, kendisinin Moskova'daki evinin balkonundan uzaylılar tarafından kaçırıldığını ve bir süre uzaylıların gemisinde tutulduktan sonra tekrar geri getirildiğini söyledi.