BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Barzani Türkiye'ye parti kurmaya mı geldi?

İlki 48 yıl önce illegal olarak kurulmuştu, şimdi yeniden, bu sefer yasal olarak parti kurma çabasındalar... İşte o parti...

Abone ol

Mesut Barzani'nin Diyarbakır'a gelişi ve Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin yankıları devam ediyor. Kulislerde konuşulanlara bakılırsa, ilk defa bundan 48 yıl önce illegal bir şekilde örgütlenen ve Barzani önderliğindeki KDP'sini örnek alan Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi yeniden kuruluyor.

PARTİ YÖNETİMİNDE KİMLER OLACAK?

Kulislerde konuşulanlara göre T-KDP'nin kuruluşunda son aşamaya gelindi. PKK'dan ayrılarak PWD Nerin isimli bir parti kuran Nizamettin Taş’ın da aralarında olduğu ileri sürülen bir grup Kürt siyasetçinin, son bir senedir, T-KDP'nin kuruluşu için biraraya geldiğii partinin kurucuları arasında Sertaç Bucak'ın da yer aldığı kulilserde konuşulanlar arasında.

İLK T-KDP 48 YIL ÖNCE KURULMUŞTU

Türkiye Kürdistanı Demokrat Partisi (TKDP) 11 Temmuz 1965’te kurulmuştu.  Genel başkanlığını Faik Bucak'ın üstlendiği TKDP, Türkiye sınırları içinde özerkliği savundu.

Bucak; 4 Temmuz 1966’da Urfa’nın Karaköprü mevkiinde, MİT mensubu olduğu ileri sürülen bir grubun silahlı saldırısına uğradı. Suikast sonucu yaralandı, ertesi gün de hayatını kaybetti.

Daha sonra uzunca bir süre etkinlikte bulunmayan ama kağıt üstünde varlığını devam ettiren TKDP, 1991 yılında yapılan 4. Olağan Kongresi’nde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ismini aldı.

1992 sonbaharında yapılan Birlik Kongresi’nde Ala Rızgari Birlik Platformu, Ulusal Birlik Platformu (Bergeh), Rızgari’den ayrılan grup ve bağımsız bazı kadrolarla birlik kararı aldı. Bu kongrede parti, Hevgirtin-PDK adını aldı. Kasım 1994’te yapılan kongrede ise partinin adı, Partiya Demokrat a Kurdistan- Bakur (PDK-Bakur) olarak değiştirildi.

48 yıl önce T-KDP adıyla illegal bir şekilde örgütlenen ve MİT'in sorumlu olduğu ileri sürülen faili meçhul bir cinayete kurban giden babası Faik Bucak’ın partisini diriltmeyi amaçladıklarını söylüyor. 

SEÇİMLERDEN SONRA PARTİ KURULUYOR

Çalışmalarını  “Kürd Demokrasi Platformu” (Platforma Demokrate Kurd) adıyla sürdüren ve arkadaşları Bucak; Irak Kürdistanı’ndaki, Barzani’nin lideri olduğu KDP ile aynı gelenekten geldiklerini belirterek, “Kuruluş için Anayasa değişikliğini bekliyorduk. Çünkü adımızda Kürt sözcüğü olsun istiyoruz. Ama görünen o ki anayasa değişmeyecek. Bu yüzden yerel seçimlerden sonra partiyi kuracağız” diyor.

Seçimlere katılmayacaklarının altını çizen Bucak, seçimlerdeki tavrıyla ilgili olarak da “yurtsever” adayları destekleyeceklerinin altını çiziyor.

LEYLA ZANA DA KATILACAK

Bir diğer iddia da çözüm sürecinde Başbakan Erdoğan'a kesintisiz destek sunan ve Diyarbakır'daki Erdoğan-Barzani buluşmasında yer alan BDP milletvekili Leyla Zana'nın T-KDP'nin kuruluşu sonrası partiye katılacağı yönünde.

BDP ile pek çok konuda farklı düşündüklerinin altını çizen Bucak, "yol haritamızı oluşturuyoruz. Leyla Zana'nın partimize katılması bizi çok mutlu eder" diyor.

BARZANİ BUNUN İÇİN Mİ GELDİ

Irak KDP’nin ve Mesut Barzani'nin sponsorluğu ve garantörlüğünde kurulaca olduğu ileri sürülen T-KDP'nin kuruluş çalışmalarının Diyarbakır ve Erbil'de eşgüdümlü bir şekilde düzenlenen toplantılarla yürütüldüğü ve Barzani'nin Türkiye'ye gelişi ile parti kuruluşu arasında bir ilişki olduğu da kulislerde konuşuluyor. 

ESKİ PKK’LILAR ARKA PLANDA

İddialara göre Erbil'deki toplantılara Irak KDP yönetiminden bazı isimler ve PKK’dan ayrılan bir grup da katılıyor. Nusaybinli Derweşê Sado, Kozluklu Yunus Altan, Diyarbakırlı Melle Arif, Silvanlı Şefik Kutlu bu  isimlerden birkaçı.

PKK’dan ayrılan Nizamettin Taş, Sait Çürükkaya, Hıdır Sarıkaya ile de görüşülüyor. Kuilslerdeki iddialara bakılırsa, Nizamettin Taş, kurulması planlanan yeni partiye katılım ve aktif destek sözü vermiş ancak kamuoyunda yanlış bir izlenim vermemek için henüz isimlerinin geçmesini istemiyorlar.