BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Oto hırsızlarına büyük darbe

Otomobil çalıp, ağır hasarlı otomobillere ’change’ yaparak üçüncü kişilere satan şebekeye yönelik operasyonda 23 kişi gözaltına alındı.<br/>...

Abone ol

Otomobil çalıp, ağır hasarlı otomobillere ’change’ yaparak üçüncü kişilere satan şebekeye yönelik operasyonda 23 kişi gözaltına alındı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirli ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda, “Takım elbise karizma olsun” koduyla çalınacak olan arabaların özelliklerini belirleyen bir şebekenin Denizli ve İstanbul’da faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları ve hırsızlık yapacakları zaman cep telefonlarını evde bırakarak polis takibinden kurtulmaya çalıştıkları belirlendi. Zanlıların akıllı telefon kullandıkları ve ‘Line’ programı ile haberleştikleri, çalıntı araçların motor ve şanzıman numaralarını kazıyarak change yapılan araçlar için ‘filinta’, ağır vasıta araçlar içinse ‘odun’ şifresini kullandığı da tespit edildi. Şehir dışına GPS olmayan araçları kiralayarak gidildiği ve genellikle Renault Megane, Clio, Dacia Duster ve Ford Focus gibi araçların daha hızlı eritilmesi amacıyla tercih edildiği tespit edildi. İmmobilizer sistemi bulunan araçların ise Çin’de üretilen özel bir cihazla çalındığı, araçların kelebek camını kırarak içeri giren zanlıların ham anahtar takılarak özel bir cihazla araç bilgilerini kopyaladığı, üretilen yeni anahtar ile otomobilin çalındığı bilgisi edinildi. Zanlıların 3 dakika içerisinde çaldıkları araçları dikkat çekmemek amacıyla change yapıp, bayanların üzerine teslim ettikleri ve ‘Bayandan temiz araç’ diyerek sattıkları ortaya çıkarıldı. Yapılan çalışmaların ardından düzenlenen operasyonda 23 kişi gözaltına alındı.
(İHA)