BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bartholomeosa ödül!

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Galileo 2000 Vakfı tarafından barış ödülüne layık görüldü.

Abone ol

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Floransa'daki Galileo 2000 Vakfı tarafından barış ödülüne layık görüldü.

Vakfın 1996'dan bu yana geleneksel olarak her yıl düzenlediği ödül töreni, bu yıl Floransa'daki Pitti Sarayı'nda yapıldı. Bartholomeos'un ön plana çıktığı tören ve etkinliğe, Danimarka Kraliçesi İkinci Margrethe, İtalyan sinemasının ünlü ismi Sofio Loren, Floransa Başpiskoposu Kardinal Ennio Antonelli de iştirak etti.

Ödüller, bu gece TSİ 22.00'de dağıtıldı.

Patrik Bartholomeos'un ödülü, Galileo İkibin Vakfı'nın Başkanı Alfonso De Virgiliis tarafından sunuldu. Barış ödülünün Bartholomeos'a verilmesinin gerekçesi ise ''Her davranışında, evrensel bir değer olan barış idealini sürekli somutlaştırması, bu ülkünün dünyada yaşayan canlı bir misali ve örnek elçisi olması nedeniyle barış ödülüne layık görülmüştür'' cümlesiyle özetlendi.

Ödül gerekçesinin giriş bölümünde ise Bartholomeos'un, ''engin ve geniş kültürlü, birçok fakülte mezunu, Konstantinopolis Ekümenik Patriği'' ifadeleriyle tanımlanması da dikkati çekti.

Pitti Sarayı'nın Ammannati adlı avlusunda düzenlenen töreni, yaklaşık 1000 kişi izledi.

Bu yıl ''Barış Ödülü''nü Bartholomeos'a vermeyi yeğleyen kurum, ''Kültür Ödülü''ne ise Japon sinema yönetmeni Takeşi Kitano'yu layık gördü. İki kişiye verilmekte olan ''Müzik İçin Yaşam Ödülü''ne İtalyan opera sanatçısı Ruggero Raimondi ile orkestra şefi Carlo Ponti Jr., ''Dans Ödülü''ne ise Danimarka Kraliyet Balesi uygun görüldü.

Kurum, Yunan tiyatro ve sinema sanatçısı İrene Papas ile İtalyan bankacı Roberto Colannino'ya da birer ''özel ödül'' verdi.

Galileo 2000 Vakfı'nın doğuşu ve ödül dağıtmaya başlaması 1996 yılına rastlıyor. Floransa Mayıs Müzik Tiyatrosu'nca da desteklenen vakfın dağıttığı ödüller, başlangıçta sadece müzikal etkinlikleri özendirme amacı taşımaktaydı. Ancak daha sonraki yıllarda müzik ödüllerine, barış ve kültür alanında verilen ödüller de eklenmiş bulunuyor.

Pizzi Sarayı'ndaki ödül töreni öncesinde ise dinler arası diyalog konusunda kişinin katılımıyla, ''Barış Operatörü Floransa'' başlığı altında kısa bir oturuma da yer verildi.

İtalya'daki merkez sol ittifak bünyesinde yer alan Papatya Hareketi'ne mensup Senatör Antonio Polito'nun yönettiği oturumda, katılımcılara dinler arası diyalog ve barış konusundaki düşüncelerini dile getirme olanağı verildi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un baş konuk konumunda olduğu oturumda, Katolikler adına Floransa Başpiskoposu Kardinal Antonelli, Ermeniler adına ABD Ermeni Kiliseleri Ulusal Konseyi Başkanı Piskopos Vickent Aykazyan, Museviler adına Avrupalı Hahamlar Meclisi Başkan Yardımcısı Fransız Haham, Müslümanlar adına ise İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Hüseyin Hatemi konuştu. Prof. Hatemi, konuşması sırasında, Prof. İlber Ortaylı'nın rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamaması üzerine Patrik Bartholomeos'un çağrısı üzerine toplantıya son anda katıldığına da değindi.

Başta Bartholomeos olmak üzere tüm katılımcılar, barış için dinler arası diyalogun önemli olduğunu vurguladılar. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Çarşamba günü Floransa'dan Cenevre'ye geçeceği, Cuma günü ise İstanbul'a döneceği öğrenildi.