BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.445,59
HABER /  POLİTİKA

Barroso onuruna yemek

Barroso, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Resmi Konutunda onuruna verilen yemeKte bir konuşma yaptı.

Abone ol

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye ile katılım müzakerelerinde çok önemli ilerlemeler kaydedeceklerine inandığını söyleyerek, bu süreçteki ilerlemenin, büyük ölçüde Türkiye'de kaydedilen ilerleme ve reformlara bağlı olduğunu vurguladı.

Barroso, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Resmi Konutunda onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmaya, Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerine başlamasının ardından ilk kez bir AB Komisyonu Başkanının Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatan Barroso, "Ben buraya dostluk, güven ve teşvik edici mesajlarımla geldim" dedi.

Barroso, ortak hedeflerinin, tıpkı diğer üye devletlerin durumunda olduğu gibi, Türkiye'nin de AB'ye eşit hak ve sorumluluklarla tam üye olması olduğunu söyleyerek, AB Komisyonunda üye devletlerin kendilerine oy birliği ile verdiği yetki çerçevesinde müzakere sürecini takip ettiklerini kaydetti.

Türkiye ile katılım müzakerelerinin başlatılması ve sürdürülmesi kararının tüm üye devletlerce oy birliği ile alındığına işaret eden Barroso, "Ben sizinle katılım müzakerelerinde katedilen ilerleme konusunda görüş alışverişinde bulunmaktan büyük memnuniyet duydum" diye konuştu.

Barroso, sözlerine şöyle devam etti:

"Son bir buçuk yıl içinde özellikle çok önemli bir takım sektörler, politika alanlarıyla ilgili görüşmelerimize başladık. Bunlar sanayi politikası, istatistik, mali kontrol, sağlığın korunması ve Trans-Avrupa ağları konusunda.Ben bu dönem ve bir sonraki dönemde de katılım müzakerelerinde çok önemli ilerlemeler kaydedeceğimize inanıyorum. Elbette bu süreçte kaydedilen ilerleme, büyük ölçüde Türkiye'de kaydedilen ilerlemelere ve reformlara bağlıdır. Türkiye'nin siyasi reformlarını sürdürmesi ve büyük bir dinamizmle iç dönüşümünü tamamlaması önemlidir"


-"TÜRKİYE'DEKİ DEMOKRATİK İSTİKRAR ÖNEMLİ"-


Ziyaretinin Türkiye'de önemli siyasi gelişmelerin yaşandığı bir zamana denk geldiğine dikkat çeken Barroso, "Ama ben inanıyorum ki bu siyasi tartışmadan Türkiye daha yükselen bir yapı ile çıkacaktır. Bu çerçevede ben bu sürecin siyasi diyalog yoluyla uzlaşmaya dayalı şekilde sürdürülmesinin önemini vurgulamak istiyorum. Türkiye'deki demokratik istikrarın ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Barroso, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde, ikili ilişkileri ilgilendiren pek çok konuda görüş alışverişinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Aralarındaki bu ilişkilerin daha da ileri gideceğine ve uzun zamandan beri zaten mevcut olan dostluklarının daha da güçleneceğine inandığını belirten Barroso, kendisi ve heyetine gösterilen harika misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini sundu.

Barroso, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ziyaretim bundan daha güzel başlayamazdı. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşme şansına sahip oldum. TBMM'de Genel Kurul'a hitap etme şansım oldu. Yemek boyunca da bu önceden başlatmış olduğumuz görüşmelere devam edebiliriz. Sizin deyiminizle, (tatlı yiyelim, tatlı konuşalım)"

AB Komisyonu Başkanı Barroso, sözlerini Türkçe "şerefinize" diyerek tamamladı.

Eşli olarak düzenlenen yemeğe Dışişleri Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp ile ilgili yetkililer katıldı.