BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Bankalardan sürpriz çıkış

Finans piyasaları reel sektörün çığlığını duydu. Yeni bir yapılandırma için Bankalar çalışma hazırlığında..

Abone ol

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, “Biz bugün Bankalar Birliği olarak yeni bir yapılandırma yaklaşımı üzerinde çalıştık. Bunu otoritemizle de görüşüyoruz” dedi.

Ankara Sanayi Odasının gündem maddesinin ikincisine konuk olan Özince, ekonomiye ve globali krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bankalar Birliği olarak yeni bir yapılandırma yaklaşımının üzerinde çalıştıklarını ve otoriteleriyle bunun görüşmelerini de sürdürdüklerini belirten Özince, şunları kaydetti:

İmkanlarımız nispetince

“Bu böyle mavi boncuk veya bir kurtarma programı değil. Hayır. Bilakis imkanlarımız nispetince yapacağız. İmkanlar derken de en başta şu; ödeme kabiliyeti olan ve niyeti olan firmalarla bizim tahammül kabiliyetimiz...

Bizim tahammül kabiliyetimiz neyle bağlantılıdır? Birincisi sermayemiz, ikincisi kaynak gücümüz... Yani bana şimdi libor 6'dan kaynak verirseniz ben yarın sizi libor 1,5'den yapılandıramam ama yapılandırmaya gayret ederim.”

Döviz mevduatı azaldı

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, ''YTL mevduat azalmadı. Döviz mevduatı azaldı. Yüzde 10 civarında döviz mevduatında azalma olduğu için döviz kaynak maliyeti daha da arttı'' dedi.

Bankalar fırsatçılık yapar

Türk bankacılık sektörünün ''bal gibi'' reel sektörle çalışmak zorunda olduğuna da işaret eden Özince, ''Bankalar fırsatçılık yapar mı'' diye sordu. Sorusuna kendi yanıt yanıt veren Özince, ''Tabii yapar. Herkes fırsatçılık yapar. Şimdi bankalar fırsatçı dedi diye yarın şey olmasın. Herkes, her tüccar fırsatları değerlendirir. Bir kere bunda mutabık kalalım'' dedi.

Neye göre fiyatlayalım

''Benim bankam dahil şu dönemde kredi vermekte de, yani kısa vadeli değil de, uzun vadeli kredi vermekte de fiyatlamakta da büyük sorun çekiyoruz. Neye göre fiyatlayalım biz bunu. Bugünkü fiyatlara göre fiyatlarsak birçok kişinin fizibilitesi bozuluyor.''