BIST 10.563
DOLAR 32,25
EURO 34,99
ALTIN 2.477,47
HABER /  EKONOMİ

Bankalar gözünü KEYe dikti!

Bankalar, tüketici kredisi ve kredi kartı alacaklarını tahsil için KEY hesaplarına haciz konulmasını istedi.

Abone ol Bankalar, tüketici kredisi ve kredi kartı alacaklarını tahsil için KEY hesaplarına haciz konulmasını istedi. Bunu engellemek amacıyla ‘KEY ödemeleri haczedilemez’ hükmü içeren bir düzenleme Meclis’e sunuldu.

KEY ödemeleri, başta bankalar olmak üzere birçok, kamu kurumunun ve özel şirketin iştahını kabarttı. Bankalar, kredi kartı ve tüketici kredisi alacaklarını tahsil etmek için, KEY listesinin peşine düştü. Birçok KEY hesabının daha vatandaşın eline geçmeden bankalar diğer alacaklı kuruluşlar tarafından haciz edileceğini gören Emlak Tasfiye Fonu ile Emlak Gayrimenkul Ortaklığı, ‘KEY ödemeleri haciz edilemez’ hükmü içeren bir düzenleme hazırladı. Söz konusu düzenleme yaklaşık bir ay önce, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda değişiklik yapan yasa tasarısına eklenerek Meclis’e sunuldu.

KEY tehlikede
YASA henüz yürürlüğe girmediği için, KEY ödemelerinin haciz edilmesi riski ile karşı karşıya bulunuyor. Hak sahiplerine ödenecek KEY tutarlarının hesaplamasını tamamlayan Emlak Tasfiye Fonu, ilgili kurumlarla gerekli görüşmeleri yapamadığı için, listeleri geçtiğimiz hafta teslim edemedi. Bu hafta içinde, KEY’lerle ilgili Hazine, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Ziraat Bankası ile görüşmelerin yapılmasının ardından listeler teslim edilecek. Ancak ödemeler ‘KEY’ler haciz edilemez’ şeklindeki düzenleme kabul edilmesinin ardından yapılacak. Söz konusu yasal düzenlemenin de, bu hafta içinde TBMM’de görüşülmesi bekleniyor. Yasal düzenleme ödemelere yetişmezse, bankalar KEY’ler üzerinde haciz kararları işleme konulacak.