BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.514,09
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Beykozlu masal devi

Beykozlu usta yazar Nazım Alpman tarihi ilçede nesilden nesile aktarılan hatıraları toparlayarak ölümsüzleştirdi.

Abone ol

Türk medyasının marka isimlerinden Nazım Alpman'ın sözlü tarih çalışması olarak uzun zamandır yaptığı araştırmalar "100 Yıllık Beykoz Hikayeleri" okurla buluştu.

Alpman çalışmasında, abide şahsiyetlerle yüzyüze yaptığı görüşmelerle bir zamanlar Beykoz'da yaşanan birbirinden ilginç olaylara yer veriyor. Sözlü tarih çalışmaların ilki Beykoz'un olduğu kadar Türk sporuna damga vurmuş efsane sporculardan oluşuyor.

BEYKOZLU MASAL DEVİ: KELLE İBRAHİM

Alpman'ın sözlü tarih çalışmasının ilk bölümü Beykoz'un simge isimlerinden Kelle İbrahim'in ölümüyle başlıyor. Nazım Alpman, kitabının ilk sayfalarında 26 Ekim 1923'deki ilk milli maçta forma giyen ve topu yere düşürmeden kafası ile en fazla oynayan oyuncu ünvanını elinde bulunduranKelle İbrahim'den ilginç bir anıya yer veriyor...

RİCA İTTİHATÇILARDAN OLUNCA...

Hikayeyi usta kalemden okuyoruz:

"Henüz 14 yaşını doldurmadan semtin futbol takımında yerini alıyor. O yıllarda bile dikkat çeken bir futbol yıldızı olmayı başarıyor. İttihat ve Terakki Fırkası'nın desteğiyle kurulup gelişen Kadıköy'deki Altınordu kulübü, 1. Dünya Savaşı sırasında gerileme dönemine giriyor. Kulübün kurucusu Aydınoğlu Reşid Bey, Beykoz'un kapısını çalarak destek istiyor. Beykozlu yöneticiler bu isteğe alabildiğine hassas davranarak en yetenekli iki oyuncu olan Kelle İbrahim'i Altınordu'ya veriyorlar"

MAÇTAN ÖNCE BİR UZUN YÜRÜYÜŞ

Trasfer edilen futbolcu mertebesine çıkmak öyle olağanüstü şartlar bahşetmiyor. Tersine fedakarlıkları katmerli hale getiriyor. Altınordu'da top kuşturmanın minik faturasını Kelle İbrahim şöyle anlatıyor:

- Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Emin ve ben Beykoz'dan yaya olarak yola çıkardık. Kadıköy'e giderken, yolda deniz kenarında bir yere çöker kunyalarımızı çıkartıp yerdik. Sonra maç saatinde sahaya çıkar aslanlar gibi maçımızı oynardık. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte tekrar dönüş yoluna koyulurduk. Takım arkadaşlarımız evlerine varıp ayaklarını uzattıklarında biz daha yolu yarılamamış olurduk.

NEHİR ANLATILAR SÜRECEK

Nazım Alpman tarafından kaleme alınan ve Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül'ün desteğiyle sürdürülen 'Beykoz Sözlü Tarihi' çalışmaları değişik temalarla devam edecek...