BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tavukta fiyat oyunu

Dar gelirli vatandaşın bütçesine uyan tavuk etine de uyanık perakendeciler bulaştı.

Abone ol

Üretim fazlası olunca tavuk eti fiyatları düştü ama halka yansımadı. Toptan 2.40 YTL'ye tavuk alan perakendeci 8 YTL'ye satıyor. 4 YTL'lik kanadın kilosu ise 12 YTL'ye kadar çıkıyor.

Kırmızı etin pahalı olması, Türk insanını beyaz ete yönlendiriyor. Fakat ucuz diye aldığımız tavuk etinde fiyat oyunları bitmiyor. Beyaz et Toptancıları Derneği (Beyaz-Der) Başkanı Demir Kunter, toptan kilo fiyatı 2.40 YTL'ye kadar düşen tavuk etinin perakendede tüketiciye yüzde 300'e varan kârlarla sunulduğunu söyledi.

Piknik mevsiminin açılmasıyla satışı artan kanatta da durum aynı. Özellikle kene olaylarının ortaya çıkmasıyla pikniğe rağbetin az olması, tavukta üretim fazlası oluşturdu. Bu yüzden tavuğun kilosu toptanda 3.50 YTL'den 2.40 YTL'ye kadar düşerken, kanadın kilosu da 7 YTL iken 4 YTL oldu. Tavuk fiyatlarındaki bu düşüşün vatandaşa yansıması beklenirken, tam tersi yaşandı. Hatta fiyatlar sezon dolayısıyla perakendede arttı.

YÜZDE 300 KAR

Tavuğun kilosunu 2.40 YTL'den alan perakendeciler, bunu 5 ila 8 YTL arasında değişen fiyatlardan satmayı sürdürdü. Aynı şekilde kanat da 10 ila 12 YTL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Neredeyse yüzde 300'lere varan bu kâr oranı üreticileri de toptancıları da isyan ettirdi.

Başkan Kunter, vatandaşın ucuz beyaz et yemeye hakkı olduğunu söyledi. Kunter, "Bu toptan fiyatlara baktığımızda tavuk etinin kilosunun KDV ile beraber 3-3.5 YTL'den fazla olmaması gerekiyor. Oysa bunun 2 katı fiyatlarla satılıyor. Bu durumun değişmesi lazım" diye konuştu.