BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kabak aşılı karpuz bereketi

'Kabaktan çıkan karpuz’lar hem üreticiyi hem tüketiciyi sevindiriyor..Karpuz, bu yılın en ucuz meyvesi

Abone ol Çin’den sonra dünyanın en büyük karpuz yetiştirici Türkiye’de bu yıl ‘kabaktan çıkan karpuz’lar hem üreticiyi hem tüketiciyi sevindiriyor. Kabak kökü üzerine aşılanmış karpuz fideleri üretimi artırıyor, fiyatları düşürüyor. Karpuz, bu yılın en ucuz meyvesi. İstanbul marketlerinde şu günlerde karpuzun kilosu 40 kuruşa kadar düştü.

Karpuzdaki ucuzlukta sıcak giden havalar etkili olurken en önemli nedenin hazır karpuz fideleri olduğu belirtiliyor. Hazır fide kullanan üretici artık karpuz fidesi yetiştirmiyor; kabak kökü üzerine aşılanmış hazır karpuz fidesi alıp tarlaya dikiyor. Adana ve Antalya’da faaliyet gösteren fide firmaları, kabak kökü üzerine aşıladıkları karpuz fidesini ülkenin dört bir yanına satıyorlar.

DEKARA 10 TON VERİYOR

Kabak - karpuz fidesinin verimi çok yüksek. Dekara 5-10 ton karpuz veriyor. Hem de aynı tarlaya her yıl üst üste karpuz ekilebiliyor.

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu’nun 2006 yılında Antalya’dan getirip çevrede dağıttığı 10 bin aşılı karpuz fidesinden alınan sonuç çok başarılı oldu. Tarıma elverişli toprakları çok az olan Hakkari, İran karpuzu yemeyi bırakıp çevreye karpuz satmaya başladı.

Kabak - karpuz fidesi sayesinde, ülkenin her yanında karpuz tarlaları genişliyor, üretim ve ihracat artıyor. Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, artan üretimin tüketilebilmesi için büyükşehir belediyelerinin karpuz sergilerine izin vermesini istiyor.

BU YIL ÇİLEĞE DOYDUK

3-5 yıl öncesine kadar çilek deyince akla Bursa ve Karadeniz Ereğlisi gelirdi. Şimdi öyle değil.. Sanayileşen Bursa’da çilek tarlaları daraldı, ama öte yandan çilek yurt sathına yayıldı. Örneğin Bayburt’ta, Allahuekber Dağları’nda, 1500-2 bin metredeki köylerde çilek yetiştiriliyor.

Üretim arttığı için bu yıl adeta çileğe doyduk. En ucuz meyvelerden biri olan çilek, hazır yemek firmalarının ikram ettiği meyvelerin başında geliyor. Tarım Bakanı Mehdi Eker, Aydın Atça’da düzenlenen Çilek Festivalinde, şöyle konuştu:

“Çilek üretimimiz son yıllarda 145 bin tondan, 250 bin tona çıktı. Bundan 5 sene önce dünyada çilek üretiminde sekizinci sıradayken bugün dördüncü sıraya çıktık. Yine o yıllarda ihracatımız 10 bin ton, kazancımız da 12 milyon dolarken, bugün ihracatımız 17 bin tona, kazancımız da 22 milyon dolara çıktı.”