BIST 10.114
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

Bangladeş'te yangınlar protesto ediliyor

Bangladeş'in başkenti Dakka'da bir tekstil fabrikasında hafta sonunda meydana gelen yangında 100'den fazla insanın yanarak ölmesini kınayan binlerce kişi gösteri yaptı.

Abone ol

Bangladeş'in başkenti Dakka'da bir tekstil fabrikasında hafta sonunda meydana gelen yangında 100'den fazla insanın yanarak ölmesini kınayan binlerce kişi gösteri yaptı.

Yangında ölenler için adaletin yerine getirilmesini ve fabrika sahiplerinin cezalandırılmasını isteyen göstericiler Dakka'nın banliyölerinden, sanayi bölgesi Ashulia'da yollara barikat kurdu ve taşıtlara taşlı saldırıya geçti.

Ülkede yüzlerce fabrika bugün kapalı kaldı. Hükümet, yarın ulusal yas günü ilan edildiğini açıkladı.

Bugün de başkentin Uttara mahallesindeki Euro-Bangla Garment adlı hazır giyim fabrikasında bir yangın çıktı.

Fransız haber ajansı AFP, yangının 12 katlı binanın üçüncü katında başladığını bildirdi. Yangındaki ölen olmadığı anlaşılıyor. Polis olay sırasında binada kaç kişi bulunduğunun bilinmediğini söyledi.

Euro-Bangla Tekstil fabrikasında yerel saatle 10:05'te çıkan yangının hemen hemen kontrol altına alınmış olduğunu bildiriliyor.

Nedeni henüz belirlenemeyen yangında en az 8 işçinin yaralandığı belirtiliyor.

Bundan iki gün önce yanan, başkent dışındaki Tazreen Moda fabrikasında çalışan binlerce tekstil işçisi, bugünkü gösteride daha iyi çalışma ve güvenlik koşulları talep etti.

İşçiler, Cumartesi geç saatlerde çıkan yangın sırasında yangın çıkış kapıları bulunmadığı belirtilen binada çok sayıda insanın mahsur kaldığını söylüyorlar.

Bangladeş'teki tekstil işletmelerinde sık sık ölümlere yol açan yangınlar meydana geliyor.

Her yıl can kayıplarıyla sonuçlanan yangınların çıkış nedenleri arasında, yeterli güvenlik önlemlerinin uygulanmaması, elektrik tesisatının kötü olması ve aşırı kalabalık koşullarda çalışılması bulunuyor.

Bangladeş'te 4500 dolayında tekstil fabrikası var ve bu fabrikalarda 2 milyonu aşkın insan çalışıyor.

Hazır giyim sektörü, Bangladeş'in 24 milyar dolarlık dışsatımlarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor.