BIST 9.451
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,39
HABER /  GÜNCEL

Balyoz sanıklarına kötü haber

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Darbe Planı davasında ara kararlar verildi.

Abone ol

''Balyoz Planı'' davasındaki 250 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 20-21 Eylül tarihlerine erteledi.

Mahkeme tutuklu yargılanan 250 sanığın tutukluluk hallerinin de devamına karar verdi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan tutuklu sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, geçen hafta beyanda bulunan emekli Albay Ali Türkşen'in ''Yarın erk değişir, siz de yargılanırsınız'' şeklindeki sözlerinin mahkeme heyetince yanlış anlaşıldığını söyledi.

Üçok, Türkşen'in sözlerinin tehdit olarak algılandığını ifade ederek, ''Ama aslında o size beni örnek göstermek istedi. Ben Hava Kuvvetleri Başsavcısı'ydım. Karargah Evleri soruşturmasını yürüttüm, MİT Müsteşarı'nı ifadeye çağırdım. Sonra erk değişti, hakkımda 74 ayrı suçlamayla 7 ayrı ağır ceza mahkemesinde davalar açıldı. 4 kez tutuklandım. Kayseri'de yargılandığım davada (hipnoz davası) 7 yıl ceza aldım. Yani yarın erk değişir, siz de yargılanabilirsiniz, hem de öyle abuk sabuk şeylerden ceza alırsınız ki şok olursunuz'' diye konuştu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken de, ''Tarz önemli. Sizin tarzınızla, o günkü tarz aynı değil'' dedi.

Ardından savunmasına geçen Üçok, Başkan Diken'in deneyimli bir hakim olmasına rağmen delillerin tartışılması evresini atladığını ifade etti.

HUKUK CİNLİĞİ

''Sayın Başkanın yaptığı hukuk cinliği nedir?'' diyen Üçok, Diken'in esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanları, delillerin tartışılması aşaması ile aynı anda uygulatmaya çalıştığını savundu. Üçok, şunları kaydetti:

''Mahkeme Başkanı, delillere karşı savunmanın beyanları alınmadan, deliller tartışılmadan hatta tüm deliller tam olarak ikame edilmeden savcılık makamı tarafından hazırlanan esas hakkındaki mütalaaya da tanık ifadelerine ve delillere diyecekleri ile beraber beyanda bulunulması kararı alarak, sanki delillerin tartışılması aşamasının da gerçekleştirildiği gibi bir durum yaratmaya çalışmaktadır. Bu tür hukuk ihlalleri, yasayı etrafından dolanma gayretleri aileleri ile beraber binleri bulan bu suçsuz insanların hukuk yolu ile iğfal edilmeye çalışılmasından başka bir anlama gelmez. Bu tür kandırmacalar hukuk etiğine sığmadığı gibi sizin gibi yıllarını hukukun çileli dehlizlerinde harcamış bir yargıca uymaz. Bu hukuku dolanma gayreti ne yazık ki tüm sanıklarda adil yargılanmadıkları duygusunun oluşmasındaki en önemli kırılma anı olmuştur.

RENCİDE YOK

Üçok'un savunmasında mahkeme heyetini eleştiren ifadeler kullanması üzerine Başkan Diken, kimseyi rencide edecek davranışlarda bulunmadıklarını söyledi.

Duruşmalarda bazı sanıkların mahkemeye hakarete varan ifadeler kullandığını belirten Diken, ''Biz duruşmalarda nezaket çerçevesinde davrandık. Ancak bazı sanıklardan nezaketsiz tutumlar ile karşılaştık. Duruşmadan sanık attığımız zaman mutlu olmuyoruz. Ancak duruşma nizamını da sağlamak zorundayız. İnsani durumlara özellikle dikkat ediyoruz. Şimdi nöbet usulüne geçtik ama bir sanığın yakını vefat ettiğinde ben arkadaşları arayıp hemen karar hazırlattırıp izin veriyorduk. Bugüne kadar her biriniz için isim, soy isim veya adınızla bey takısını kullandım. Ancak bazen sinirler geriliyor. Sizlere hakaret etmek rencide etmek gibi bir niyetimiz olmadı'' şeklinde konuştu.

ARA KARARLAR

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti tarafından alınan kararlar açıklandı.

Mahkeme, kuvvetli suç ve kaçma şüphesi bulunması, adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduğuna karar vererek, tutuklu yargılanan 250 sanığın bu halinin devamına karar verdi.

Suçtan zarar görme ihtimalleri nedeniyle Mesut Göğebakan ve Alaattin Kaya'nın davaya katılma talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı 20-21 Eylül'e erteledi.

Mahkeme, herhangi bir yasal engel çıkmaması halinde dosyanın karar aşamasında bulunduğuna dikkati çekerek, sanıkların bulunduğu cezaevlerine ''Acil müdahale gerektiren hastalıklar dışında belirlenen duruşma tarihlerinde sanıklar için hastanelerden tetkik ve tedavi amaçlı randevu alınmaması, revire çıkmak isteyenlerin bu isteklerinin duruşma saatleri dışında yerine getirilmesi, revir doktorlarının çalışma saatlerinin buna göre düzenlenmesi'' doğrultusunda yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, ''Hasta olmaları nedeniyle istirahat olan sanıkların hayatları bakımından sakınca oluşturmaması halinde İl Sağlık Müdürlüğü'nden temin edilecek doktor ve sağlık personeli refakatinde ambulans ile duruşmaya getirilmelerine hükmetti.

Mahkeme ayrıca ''28 Şubat'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç'ın da bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar verdi.