BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.412,53
HABER /  EKONOMİ

ABD devi Türkiye'ye mi geliyor?

Metro’nun gözden çıkardığı Real'i hangi ABD'li dev satın alacak?

Abone ol

Metro’nun gözden çıkardığı Real'i ABD devi Walmart’ın satın alacağı belirtiliyor Perakende sektöründe sular durulmuyor. Hemen hemen bütün oyucularda bir hareketlilik var. Migros’un satışı gündemde, Carrefour’un Türkiye’den çekilmek istediği belirtiliyor, Tesco Kipa özellikle İstanbul ve çevresinde büyümek istiyor ve yerli bir şirketi çok yakın markaja almış bulunuyor.

Bunun yanında Fransız Auchan da uzun süredir takip edip girmek istediği Türkiye pazarında satın alma fırsatı kolluyor. Piyasada son çıkan haberlere göre Alman perakende devi Metro, Türkiye ve Doğu Avrupa’daki Real süpermarket zincirlerini satmaya hazırlanırken, Fransız Carrefour ise Türkiye piyasasından çekileceğini açıkladı. Real ile Auchan, Migros ve Tesco’nun ilgilendiği, Auchan’ın aynı zamanda Carrefour ile de ilgilendiği konuşuluyor.

Ancak aldığımız son bilgiler kulislerdeki bu haberlerin dışında Türkiye’deki Real operasyonlarına talipli başka bir devle ilgili. Dünya genelinde Alman Metro Grubu’nun sahip olduğu Real’leri ABD devi Walmart’ın satın alacağı belirtiliyor. Dolayısıyla uzun yıllardan beri Türkiye’ye gelmesi beklenen Walmart bu gelişmelerle birlikte karşımıza çıkabilir.

TESCO GERİ ÇEKİLDİ

Piyasanın satın alma yapması beklenen en popüler isimlerinden biri Tesco Kipa. Bu yıl atakta olan şirket özellikle İstanbul’da büyümek istiyor. Tesco Kipa’nın Carrefour ile bir görüşme yaptığı ancak geri çekildiği ifade ediliyor. Uzmanlar bunun bir fiyat düşürme taktiği de olabileceği yorumunu yaparken, Tesco’nun geri çekilme nedeni olarak yeni yapacağı yatırımlara odaklanmasını gösterdiği belirtiliyor. Bir diğer uzman da ‘Tesco son dönemde herkesle görüşüyor diyor. Tüm bu gelişmeler önümüzdeki yakın dönemde Tesco’nun bir atağını karşımıza getirebilir. Öte yandan Fransız Auchan, çok eski bir zincir ve 12 ülkede operasyonları var.

Türkiye’ye girmek istiyor, birçok şirket ve danışmanlarla dirsek temasında. Carrefour ve başka şirketlerle görüşmelerinin sürdüğü belirtiliyor.

SÜRPRİZ İSİM WALMART

Real, piyasada son dönemde sık karşılaştığımız bir isim. Bazı uzmanlar Metro’nun Realler ile büyüme hedeflediğini söylerken, bazıları da satın alma konusunda sürpriz bir isimden bahsediyor. Bu isim de ABD devi Walmart. Walmart bütün dünyadaki Realler ile ilgileniyor. Durum devam ettiği takdirde Almanya merkezin Türkiye’deki Real operasyonunu Walmart’a satabileceği konuşuluyor. Real için adı geçen bir diğer şirket Migros. Ancak Migros, sektör uzmanlarına göre satılık bir şirket. Bu aşamada olan bir şirketin böyle bir satın alma yapmasının mümkün olamayacağı belirtiliyor.