BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.401,23
HABER /  GÜNCEL

Berlin Tacheles Sanatevi boşaltıldı

Berlin'in simgesel binalarından biri olan Tacheles sanat merkezi borçlarıyla ilgili yıllar süren bürokratik kavgaların ardından tahliye edildi.

Abone ol

Berlin'in simgesel binalarından biri olan Tacheles Sanatevi borçlarıyla ilgili yıllar süren bürokratik kavgaların ardından tahliye edildi.

1907'de Mitte semtinde inşa edilen ve 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra sanatçıların mesken edindiği bina önemli bir turistik merkez haline gelmişti.

HSH Nordbank'ın mülkiyetinde olan bina yerel kalkınma planlarına engel olarak görülüyor ve banka Techeles'i satmak için boşaltılmasını istiyordu.

Şehir ikiye bölünmüş durumdayken Doğu Berlin'de yer alan binada tiyatro, sinema ve galeriler yanında atölyeler de bulunuyordu.

Tacheles sözcüsü Martin Reiter bina önünde toplanan bir grup destekçi ve gazeteciye yaptığı konuşmada, merkezin kapatılmasını "polis desteğinde bir sanat eseri hırsızlığı" olarak nitelendirdi.

Tacheles'in tarihi

Beş katlı bina 1909'da mağaza zinciri olarak açıldı.

Mağazanın 1928'de iflas etmesi üzerine bina AEG'ye satıldı.

1933'te Nazi Partisi iktidara geldiğinde binayı devralarak idari ofis olarak kullanmaya başladı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında çatı katının savaş esirlerini sorgulamak için kullanıldığı söyleniyor.

1980'lerde Doğu Almanyalı yetkililer binanın bir bölümünü yıktılar, fakat finans sorunu yüzünden yeni inşaatı başlatamadılar.

Binanın orijinal haliyle kalan bölümüne sanatçılar el koydu ve bugüne kadarki tahliye taleplerine yanıt vermediler.

Bina kısa sürede alternatif kültür evi haline gelerek kareograf Sasha Waltz ve müzisyen Peaches gibi ünlülere ev sahipliği yaptı.

Sürdürülebilir kent planlama uzmanı Dr. Daniel Dahm, Doğu Berlin'deki boş mekanların bu tür "sanatsal koloniler" halinde kullanılmasının sağlıklı bir gelişme olduğunu söylüyor.

Almanya'nın birleşmesi nedeniyle Doğu Berlin'de 200 bin boş konutun bulunduğunu belirten Dahm, "Tacheles Sanatevi, idealleri için harekete geçen yurttaşların kendi girişimiyle yaptıkları çalışmaya örnektir" dedi.

Berlin Belediyesi Tacheles'i Fundus Investment adlı yatırım şirketine sattı. Şirket binayı yıkarak apartman inşaatına başlamayı planlıyordu.

Fakat bu proje hayata geçmedi. Sonunda HSH Nordbank'ın eline geçen binanın satışa sunulması bekleniyor.