BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  POLİTİKA

TBMM heyeti o kampları inceliyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Suriyeli sığınmacıların konakladığı kampları incelemeye başladı.

Abone ol

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, ''Gönlümüz Suriye'nin bütünlüğünden, barışından, demokrasisinden yana. Suriye'de demokratik bir yönetim kurulmasını arzu ediyoruz. Sizin de bir an önce özgürlüğe, barışa kavuşmanızı arzu ediyoruz'' dedi.

Üstün başkanlığındaki TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti Yayladağı 2 Nolu Konaklama Tesislerinde incelemelerde bulundu. Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir ile Konya Milletvekili Kerim Özkul da incelemede hazır bulundu. MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, uçağa yetişmesi gerektiği için incelemeye katılamadı.

Üstün başkanlığındaki heyet, kampın girişinde Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Polat, Yayladağı 2 nolu kampta 2 bin 850 Suriye vatandaşının kaldığını ifade etti.

Ayhan Sefer Üstün de yaptığı açıklamada, çadırkentte kalanların durumlarını öğrenmek için Yayladağı'na geldiklerini söyledi.

Kampta Türkmen kökenlilerin kaldığını hatırlatan Üstün, ''Bu insanlan bizim hem soydaşımız hem akrabamız hem dindaşımız hem komşumuz. Etle tırnak gibiyiz. Bu insanlara kucak açmak kadar insani bir durum olamaz. Bunun arkasında önünde başka bir şey aramaya gerek yok. Türk örf ve geleneklerinde kendilerine sığınana sahip çıkma vardır. Bunun en güzel örneğini de burada görüyoruz. Bu insanlar gidinceye kadar bizim misafirimizdir, bizim baştacımızdır'' şeklinde konuştu.

İLGİNÇ HİKAYE

Heyet daha sonra çadırkentte incelemelerde bulundu. Çadırkentte barınan Suriye'lilerle görüşen Üstün, Suriyelilere durumlarını sordu.

Heyetin çadırkenti ziyaretinde ilginç bir sürprizle de karşılaşıldı. Eie adındaki bebeği kucağına alıp seven Üstün'e, bebeğin yakınları Eie'nin ilginç bir hikayesi olduğunu anlattı.

Eia'nın hamile olan annesi Raviye Türkiye'ye sığınmış, Eie ise babası Hasan ile Suriye'de kalmıştı. Anne Raviye erken doğum yaparken, yeni doğan bebeği ise Adana'da hastanede kuvözde tedavi görüyor. Baba Hasan ise daha sonra Eie'yi Türkiye'ye sığınan akrabalarıyla annesinin yanına, Türkiye'ye göndermiş. Eie şimdi annesiyle birlikte kalıyor.

BAYRAK DİKKAT ÇEKTİ

Heyet çadırkentte incelemelerde bulunurken, elinde Anadolu Selçuklu bayrağı olan bir Suriyeli heyetin yanına geldi. Üstün, Suriye vatandaşıyla kısa süre sohbet etti ve bayrağı inceledi.

Çadırkentteki okulu da ziyaret eden Üstün, Kaymakam Polat'dan bilgi aldı ve çocuklarla sohbet etti.

Üstün ve beraberindeki heyet daha sonra çadırkentte konaklayan vatandaşlarla bir toplantı yaptı ve Suriyelilerin sorunlarını dinledi.

Ayhan Sefer Üstün burada yaptığı konuşmada, ''İnşallah bu sıkıntılar geçecek. Siz de evinize, barkınıza döneceksiniz. Gönlümüz bunu istiyor. Gönlümüz Suriye'nin bütünlüğünden, barışından, demokrasisinden yana. Suriye'de demokratik bir yönetim kurulmasını arzu ediyoruz. Sizin de bir an önce özgürlüğe, barışa kavuşmanızı arzu ediyoruz'' diye konuştu.

Heyet, incelemelerin ardından kamptan ayrıldı.