BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,75
ALTIN 2.502,12
HABER /  GÜNCEL

Balbay cezaevinden çıkışta bunları söyleyecek!

Anayasa Mahkemesi'nin dün verdiği karara Mustafa Balbay'dan ilk yorum geldi.

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesi’nce verilen adil yargılanmadığı kararıyla ilgili ilk değerlendirmeyi, ziyaretine gelen CHP Parti Meclisi üyelerine yaptı.

“Dondurmayı üfleyerek yiyorum” diyen Balbay, cezaevinden çıkarsa kapıda söyleyeceklerini de uzunca bir süredir düşündüğünü ve Türkiye’nin normalleşmesine dönük çağrı yapacağını söyledi.

CHP PM’nin hukukçu üyeleri Umut Akdoğan ile Meryem Gül Çiftçi, “gönüllü danışman” olarak Balbay ile her cuma yaptıkları haftalık olağan görüşmeyi AYM kararı üzerine dün gerçekleştirdiler. Gerekçeli kararı görmeden cezaevine gittiklerini belirten Akdoğan, “Balbay’da herhangi bir yılgınlık, bıkkınlık yok. AYM yalnızca manevi tazminata hükmetmedi, hem tazminat veriyor hem de özgür bırakılmalarını istiyor. Manevi tazminata hükmetmek özgürlük yolunun açılmadığı anlamına gelmez. Bundan sonra cezaevinde kalması da hak ihlalidir. 5 sene daha kalırsa 5 bin lira daha mı verecekler?” dedi.

CHP PM üyelerinden alınan bilgiye göre Balbay şu değerlendirmeyi yaptı:

'KAPIDA SÖYLEYECEKLERİMİ DÜŞÜNÜYORUM'

“Geldiğiniz noktada artık dondurmayı üfleyerek yiyorum. Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali olduğunu kabul etmesi çok olumlu. En azından hak ihlali tescillendi. Bu sadece bir Balbay olayı değil. Ülkedeki haksız yargılamalardan geriye dönüşün, adil yargılama yoluna gidişin başlangıcı olmasını diliyorum. Evet özgürlük istiyorum, özgürlüğüme kavuşmak, milletvekili olarak görev yapmak istiyorum. Ama bunun ötesinde bu kararın sadece benim için tüm hukuksuzlukların durması ve yeni bir sürecin başlaması için açılan bir kapı olmasını yürekten diliyorum. Yarın tahliye olacakmış gibi hazırım, cezaevinden çıktıktan sonra kapıda ne söyleyeceklerimi uzunca süre düşündüm. Türkiye’nin normalleşmesini, hukuksuzluğun bitmesini, yeni bir dönemin başlamasını istiyorum. Ama uzunca bir süre zindan koşullarına da hazırım.”

TAHLİYE İÇİN JET BAŞVURU

ANAYASA Mahkemesi’nin dün Ergenekon sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın 4 yıl 273 gün tutukluluğu nedeniyle “makul süre aşıldı, seçilme hakkı ihlal edildi” diye ihlal kararı vermesi üzerine avukatı Mehmet İpek bugün saat 14.00’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye talebiyle başvuracak.

İpek, “Anayasa Mahkemesi kararı bütün kurumları bağlar. Yorumu falan yok. Hak ihlali kararı verildikten sonra tahliye kararı verilmezse, Anayasa Mahkemesi’nin kararının bir anlamı kalmayacaktır. Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamış olacaktır. Bunu düşünmek bile hukuk devletinde abestir” dedi.