BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Çiçek’ten Balbay kararına destek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal hakkındaki kararıyla ilgili o...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal hakkındaki kararıyla ilgili olarak, "Tutukluluk bir tedbirdir, kesinlikle mahkumiyet değildir. Öyle bir sonuca getirmemelidir" dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın yaptığı bireysel başvuruyu haklı bularak, "tutukluluğun makul süreyi aştığına, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine" karar vermesi ile ilgili bir soru üzerine bunu olumlu bulduğunu belirtti. Çiçek, "Yasaların uygulanması, yasayı çıkarmak kadar önemlidir. Yasayı çıkarıp sorunlar kalmaya devam ederse, o zaman yasadan beklenen fayda elde edilemiyor. Uzun tutukluluğun hak mahrumiyetine, ailevi sıkıntılara, bir kısım sosyal rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini ifade etti. Bunlar konusunda düzenlemeler yapıldı. Bunların başında adli kontrol sistemi getirildi" dedi.
Çiçek, "Tutukluluklar mahkumiyete dönüşmemeli, maalesef böyle bir algı vardır. Tutukluluk bir tedbirdir, kesinlikle mahkumiyet değildir. Öyle bir sonuca getirmemelidir. Artık mahkemelerimizin önünde her önüne geleni tutuklama yerine adli kontrol ile beklenen fayda sağlanabilir. Anayasa Mahkememizin verdiği karar beklentileri karşılar. Hem milletvekili, hem de uzun tutuklu olan tutuklular bakımından sonuç vermesini diliyorum" diye konuştu.
(İHA)