BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  EKONOMİ

Bakan Yıldırım'dan 3 ilimize müjde!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 3 foğu iline havalimanı müjdesi verdi.

Abone ol

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, inşası devam eden Bingöl, Şırnak ve Hakkari havalimanlarının bu yıl hizmete sunulacağını belirterek, "2013, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz için havacılık yılı olacak" dedi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son 10 yılda havacılık alanında çok önemli başarılar elde ettiğini vurgulayarak, 2003 yılında 2,2 milyar dolar olan sektör cirosunun 15 milyar doları aştığını söyledi.

Havayolu ile ulaşım sağlanılan şehirlerde sosyo-ekonomik olarak gözle görülür gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Yıldırım, bu nedenle uçuş ağını artırmaya ve havalimanı olmayan illere havalimanı yapmaya büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

Bakan Yıldırım, 2003 yılında 2 merkezden 26 noktaya uçuş yapılan iç hatlar uçuş ağını 10 yılda 7 merkezden 49 noktaya çıkardıklarını hatırlatarak, bu sayede iç hatlarda 8 milyon 700 bini bulan yolcu sayısının 10 yılda yaklaşık 7,5 kat artarak geçen yıl 64 milyon 500 bini geçtiğini kaydetti.

Coğrafi şartları nedeniyle karayolu ulaşımının zor ve seyahat sürelerinin çok uzun olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde havayolu ulaşımına olan rağbetin giderek arttığına işaret eden Yıldırım, "Havayolu sektörümüzde yaşanan büyüme ve bilet fiyatlarındaki ucuzlama, havayolu ulaşımını doğu ve güneydoğu illerinde yaşayan halkımız için çok cazip kıldı. Halkımızın taleplerini de göz önüne alarak bu bölgelerimizdeki illerin büyük şehirlere en kolay, hızlı, konforlu ve güvenli şekilde ulaşımı için Doğu ve Güneydoğu’da adeta bir havalimanı açılımı yaptık" diye konuştu.

-Yeni ve modern terminal binaları-

Bakan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha önceden mevcut olmasına rağmen, atıl durumda olan birçok havalimanının çağın gerektirdiği şekilde yeniden yapılandırılarak halkın hizmetine sunulduğunu ifade etti. Hizmete kazandırılan havalimanlarının sıra dışı ve modern görünümlerine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti: "10 yıl içinde yaptığımız yatırımlarla Sivas, Erzincan, Batman, Erzurum, Malatya, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa-GAP, Elazığ havalimanları ile geçen yıl açılışını yaptığımız Iğdır Havalimanı, son teknoloji ve modern mimarileriyle vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Aynı şekilde Kars, Van-Ferit Melen, Diyarbakır, Adıyaman, Ağrı ve Mardin havalimanlarımız da yeni terminal binalarına kavuşuyor." -"Bingöl, Hakkari ve Şırnak havalimanları bu yıl bitecek"- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, 2013’ün, Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri açısından tam bir havacılık yılı olacağını belirterek, birçok önemli yatırımın bu yıl içerisinde tamamlanacağını kaydetti. Kars, Adıyaman, Ağrı ve Mardin havalimanlarını da bu yıl içerisinde yeni terminal binalarına kavuşturacaklarını dile getiren Yıldırım, "İnşaları devam eden Hakkari, Şırnak ve Bingöl havalimanlarını da bitirerek 3 şehrimizi de layık olduğu yere, göklere çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Söz konusu 3 havalimanı için 220 milyon liranın üzerinde harcama yapıldığını kaydeden Yıldırım, söz konusu havalimanlarının bu yılın son çeyreğinde halkın hizmetine sunulacağını bildirdi.

-Diyarbakır’a 5 milyon kapasiteli havalimanı-

Bakan Yıldırım, yurt dışı seferlerinin düzenlenemediği Diyarbakır Havalimanı için yapılacak yeni terminal binası ve pat sahaları ihalesinin 15 Ocak’ta düzenlendiğini hatırlatarak, yurt dışı seferleri ile ilgili sıkıntının yeni terminal binası ile tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

Yeni terminal binasının 5 milyon yolcu kapasiteli olarak inşa edileceğini belirten Yıldırım, "257 milyon lira yatırım ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin körüklü tek havalimanı olarak inşa edeceğiz. 86 bin metre karesi kapalı alan olmak üzere toplamda 107 bin metre kareye inşa edeceğimiz yeni yapı, Diyarbakır’ın simgelerinden biri olacak" diye konuştu.

Yeni terminal binası hizmete girdikten sonra Diyarbakır Havalimanı’nda günde 10 binin üstünde yolcu hareketi olacağına dikkati çeken Yıldırım, bölge ekonomisine ve özellikle turizmine büyük katkı sağlayacak havalimanının, 2015 yılı içerisinde tüm inşa işlerini tamamlayarak hizmete açacaklarını ifade etti.