BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.428,94
HABER /  GÜNCEL

İlla şu tarih, bu tarih derseniz olmaz

TBMM Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasa çalışmalarına ilişkin konuştu

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmasına ilişkin, "Anayasa gibi bir konuda, 'illa şu tarih, bu tarih' derseniz sıkıntımız oluyor. Ama uzamaması gerektiğini de söyledik. Onun için dört siyasi parti neyi ne zaman bitirecekse onu da netleştirmesi lazım" dedi.

Çiçek, Aliya İzzetbegoviç Parkı'nın açılışına gelişinde Altındağ Belediyesi tarafından restore edilen eski Ankara evlerinden birini gezdi.

ANAYASA KONUSUNDA SİYASİ PARTİLERİN BAZI ÖNERİLERİ VARDI

Evi ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, "Yeni anayasa konusunda siyasi partilerin bazı önerileri vardı. Öneriler alındı. Beklentileriniz nelerdir" sorusu üzerine Meclis'teki 4 siyasi partiden görüşlerini bildirmelerini istediklerini, 5 Nisan Cuma günü partilerin görüşlerini illettiklerini hatırlattı.

Çiçek, "Böylece kamuoyumuz da ilk defa hangi parti hangi konuda ne düşünüyor bunu ayrıntılı şekilde görme imkanı bulabilecek. Eskiden genel söylemler çerçevesinde konular tartışılıyordu, artık bu andan itibaren partilerin anayasadaki herhangi bir başlık ve konuyla ilgili ne düşünüyorsa onu görme imkanı bulunabilecek" diye konuştu.

Bazı maddelerde sağlanan mutabakatın bazılarında müzakere yapılmasına rağmen gerçekleştirilemediğini kaydeden Çiçek, "Bu konuları makul bir süre içerisinde, çok da fazla geciktirmeden hangi yol ve yöntemle görüş birliği haline getirecekler onu da yarın öğrenmiş olacağız. Zaman sorunu çözmeye yetmez. Zamanı iyi kullanmak gerekir. Onu nasıl kullanacaklar. Bunu da yarın akşam beraber yapacağımız toplantıda öğrenmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

SANKİ ELBİSE DİKİYORUZ, YARIN SABAHA BUNU DİKMİŞ OLACAĞIZ

Çiçek, komisyon çalışma süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:

"Tarih işini ikide bir sormayın bana. Sanki bir çek düzenliyoruz, ertesi gün olmazsa çek, senet karşılıksız çıkacak. Anayasa gibi bir konuda, 'illa şu tarih, bu tarih' derseniz sıkıntımız oluyor. Ama uzamaması gerektiğini de söyledik. Onun için dört siyasi parti neyi ne zaman bitirecekse onu da netleştirmesi lazım. Aksi takdirde işin en kolay yolunu soruyorsunuz, 'şu tarihte mi bitecek, bitmeyecek mi'. Sanki bir elbise dikiyoruz, yarın sabaha bunu dikmiş olacağız. İş, biraz farklı bir boyuta doğru gider o zaman.''

ANAYASA İÇ TÜZÜK VE GEÇMİŞ UYGULAMALAR NEYSE O ÇERÇEVEDE GEREĞİNİ YAPARIZ

"Çözüm süreci komisyonuna, bazı partilerin üye vermeyeceği tartışmaları gündemde. Bunu nasıl değerlendirirsiniz" sorusunu da cevaplandıran Çiçek, Anayasa, içtüzük ve Meclis uygulamaları neyi gerektiriyorsa onu yapacaklarını söyledi.

Bugünkü içtüzüğün 1973 yılından bu yana uyguladığını vurgulayan Çiçek, "Bugün karşılaştığımız sorunlar dün de vardı, eski dönemlerde de vardı. Dolayısıyla Meclis uygulamaları geçmişte nasıl olduysa bundan sonraki uygulamayı da aynen öyle yaparız" şeklinde konuştu.

Çiçek, bu konuda Meclis içtüzüğüne aykırılık bulunup, bulunmadığı sorusuna ise "Ben fetva makamı değilim. Söylediğim; anayasa, içtüzük ve geçmiş uygulamalar neyse o çerçevede gereğini yaparız" karşılığını verdi.