BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,85
HABER /  GÜNCEL

Öcalan ile görüşmeler eleştirilmemeli

Bakan Yazıcı, terör sorununun çözümüne yönelik Öcalan ile yapılan görüşmelerin eleştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Abone ol

Konuşmasında; "Hedefe odaklanmak için bunlar gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, 'vay niye konuşuldu, niye mektup gönderdi, mektup niye okundu' denmesini anlamak mümkün değil" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, çözüm süreci ve akil insanlar heyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının başta Türkiye olmak üzere, bölgeye de büyük kazanımları olacağını belirten Yazıcı, bundan dolayı herkesin sürece destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin en önemli sorununun "terör" olduğunu kaydeden Yazıcı, bu konuda fikir birliği olduğunu ve bunun ittifak halinde beraberce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

İstihbarat birimlerinin görevlerinin, bilgi toplamak ve çözümü sağlayacak her unsuru devreye koymak olduğuna işaret eden Bakan Yazıcı, "Ülke menfaatleri gerektiğinde düşmanla bile görüşülebilinir, bunu kimse yadırgayamaz" dedi.

Türkiye'nin çözüm sürecinde önemli bir noktaya gelindiğine dikkati çeken Yazıcı, çözümün diyalogla sağlanabileceğini, bu çerçevede söz konusu diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini söyledi.

Bakan Yazıcı, idama mahkum edilmiş birisine bile "son sözün nedir?" diye sorulduğunu hatırlatarak, bu kapsamda terör sorununun çözümüne yönelik Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin eleştirilecek bir tarafının olmadığını belirtti.

Yazıcı, "Hedefe odaklanmak için bunlar gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, 'vay niye konuşuldu, niye mektup gönderdi, mektup niye okundu' denmesini anlamak mümkün değil" dedi.

Gerçekleştirdikleri bu çözüm çabaları nedeniyle ağır suçlamalara maruz kaldıklarını da kaydeden Yazıcı, bunların süreci provoke etmeye yönelik olduğuna vurgu yaptı.

AKİL İNSAN HEYETİ

Akil insanlar heyetine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, çözüm sürecine katkı verecek sanatçı, aydın ve düşünürlerin gerektiğini ve bundan dolayı böyle bir yöntem izlendiğini kaydetti.

Bakan Yazıcı, akil insanların vatandaşlarla iletişim sağlamak, görüşlerini almak ve sonuçları bir merkeze toparlayıp, tartışılmasına zemin hazırlamak gibi işlevleri olduğunu ifade ederek, "Çok doğru bir yöntem. Elbette ki onların dışında da birçok akil insan var, katılımcılara akil adamlar dendi" ifadesini kullandı.