BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,52
ALTIN 2.382,55
HABER /  GÜNCEL

Bakan Günay'dan ombudsmana tepki!

AK Parti'li vekillerin oyu ile seçilen ombudsmana Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Bakan Günay'da tepki verdi

Abone ol

Meclis tarafından Türkiye'de ilk kez seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun ombudsmanlığına Bakan Günay'dan tepki geldi. AK Parti'li vekillerin oyları ile seçilen ombudsmana bir tepki de CHP grup toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gelmişti.

OMBUDSMAN NEDİR?

Bireyle devlet organları arasında çıkan anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapan bağımsız bir kurumdur. Bu faktörleri ele aldığımızda ombudsmanlık yargı organlarının anayasa ile düzenlenmesinin 5 yönteminden bir tanesini oluşturmaktadır. Kamuda ombudsman olmak için siyasal alanda bilincin yüksek faktörlerde oluşması ve devlet erkinin nasıl oluştuğunu bilmek önemlidir. 

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumla Anayasa mevzuatına giren kamu başdenetçiliği (ombudsman) için ilk seçim yapıldı. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Yargıtay Üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu ombudsman oldu.


MEHMET NİHAT ÖMEROĞLU KİMDİR?

Mehmet Nihat Ömeroğlu seçimlerde kullanılan 279 oyun 258'ini alarak Kamu Başdenetçisi oldu. Seçimlerde CHP'li milletvekilleri oy kullanmadı.

Antakya'da 1947 yılında doğan Ömeroğlu, Antakya Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1971 yılında mezun olan Ömeroğlu, Antakya hakim adayı olarak mesleğe başladı. Ömeroğlu, sırasıyla Lice, Azdavay, Ulukışla, Enez, Pınarhisar, Gaziantep, Bursa hakimliği ile Adalet Bakanlığı Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 

Ömeroğlu'nun Başdenetçi seçildiği gizli oylamada Ömeroğlu'na oy vermediğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Seçimin isabetli olmadığını hep söyledim" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise "ombudsman iktşdara karşı bireyi savunan kişidir. Sen birilerinin dediğini yapacaksan kusura bakma emin kişi olamassın. Arkadaşlarım bu doğru kişi değildir dediler. Bence de işi ehline verince bir anlam ifade eder."

OYUMU AÇIKLADIM BEN OY VERMEDİM

Taraf'tan Bahar Kılıçgedik'in sorularını yanıtlayan Bakan Günay, şunları söyledi:

"Ombudsmanın Türkiye'de herhangi bir tartışmanın tarafı olmayan, bütün toplumun gerçekten hiçbir önyargı olmaksızın güvenebileceği, hukukunu, yargının da ötesinde ve öncesinde emanet edebileceği bir isim tarafından temsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden haklı ya da haksız bir tartışmaya taraf olan, bir tartışmaya maruz kalabilecek olan bir isimle öne çıkılmasının Başdenetçilik kurumuna zarar verebileceği kaygısı taşıdığımı arkadaşlarımla paylaştım. Türkiye'nin bu ombudsmanlık sistemine yeni geçtiğini, böylesine tartışılan bir isimle bu kurumun hemen başında zarar göreceğini söyledim. Seçimi isabetli bulmadığımı ifade ettim açık açık. Oy kullanmayacağımı açıkladım. İsimleri gördüğümde, yapılan tartışmaları öğrendiğimde de oy vermeyeceğimi söyledim.

Bu tavrım parlamentoda da gizli bir tavır değildi. Gizli oy kullanılıyordu ama ben oyumu açıkladım."

TEREDDÜTLERİM VARDI

Günay, Ömeroğlu ile ilgili görüşlerinin seçimden sonra da değişmediğini anlattı:

"Onu tanımıyorum, ama tüm tartışmaları izledim, açıklamalarını okudum. Tereddütümden oy vermemiştim. Seçildikten sonraki açıklamalarını okuduktan sonra bu tereddüdüm ortadan kalkmadı, görüşüm kuvvetlendi."

Ömeroğlu, Hrant Dink'in Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinden aldığı cezayı onaylayan hâkimler arasında yer alıyordu.