BIST 10.277
DOLAR 32,36
EURO 34,91
ALTIN 2.386,65
HABER /  GÜNCEL

NATO Patriot kararını verdi

NATO Dışişleri Bakanları toplantısından Türkiye'ye yönelik flaş karar çıktı.

Abone ol

NATO Dışişleri Bakanları, Türkiye 'ye Patriot füzeleri yerleştirilmesine onay verdi.

RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE ENGELLEME YOK... DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, NATO üyelerinin Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot yerleştirilmesi kararı aldığını duyurdu.

Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin NATO ve ortaklarının korunmasına yönelik bir önlem olduğunu bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de NATO onayının ardından İttifak içinde bu kapasiteye sahip üç ülke olan Almanya, Hollanda ve ABD'nin Türkiye'ye Patriot göndermelerini beklediğini söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN PATRIOT AÇIKLAMASI... DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

3-5 HAFTA İÇİNDE HAZIR

Rasmussen, uşuşa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldırı operasyonunu destekleyici yönde kullanılmayacağını belirttiği Patriot füzelerinin, ''haftalar içinde'' kullanıma hazır hale geleceğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin 3-5 hafta alabileceğini belirtiyor.

21 KASIM'DA İSTEMİŞTİK

Ankara , 21 Kasım’da Suriye tehdidine karşı NATO 'dan Türkiye 'ye Patriot füzeleri yerleştirmesini talep etmişti.

İKİ KEZ DÜŞÜNECEKLER

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Patriot füzelerinin "herhangi bir muhtemel saldırganı, saldırmadan önce bunu iki kez düşünmeye zorlayacağını" dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri, İttifak'ın dışişleri bakanlarının, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a, Patriot füzelerinin Türkiye'ye savunma amaçlı yerleştirileceğini ve herhangi bir şekilde uçuşa yasak bölge uygulamasını ya da bir saldırı operasyonunu destekleyici yönde kullanılmayacağını vurgulayan açıklamalarda bulunduklarını aktardı.

3 ÜLKEDEN GELECEK

NATO üyeleri Türkiye'nin Patriot talebini onaylarken füze bataryalarının İttifak içinde bu kapasiteye sahip Almanya, Hollanda ve ABD'den geleceği bildirildi.

Türkiye'nin Patriot talebiyle ilgili NATO dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, ''NATO'nun güneydoğu sınırındaki durum ve Türkiye sınırlarının defalarca ihlal edilmesi büyük endişe doğurmaktadır. Güçlü bir dayanışma ruhu içinde Türkiye'nin yanındayız. NATO dışişleri bakanları olarak tehditleri caydırma ve Türkiye'yi savunma kararlılığımızı ilan ediyoruz'' denildi.

Açıklamada, ''Almanya, Hollanda ve ABD'nin ulusal prosedürlerine saygılı olarak Patriot füze bataryaları sağlama niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu sistemler Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nın operasyonel kontrolü altında olacak. Herhangi bir yerleştirme sadece savunmaya yönelik olacak. Hiçbir şekilde uçışa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldırı operasyonunu desteklemeyecek'' ifadesi kullanıldı.

Ortak açıklamada, '' Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşlarına yardımcı olan Türk halkı ve makamlarını takdir ediyoruz. Bölgede güvenlik ve istikrara ciddi tehdit teşkil eden Suriye'deki şiddetin sonlanması çağrısında bulunuyoruz'' denildi.bir eylem bütünüyle kabul edilemez ve uluslararası hukukun açık ihlali olur'' dedi.