BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.438,72
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Ergün'den PKK'ya sert tepki

Hakkari'de yapılan terör saldırısıyla ilgili konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'den sert tepki.

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Milletimizi bazı güçlerin terörle terbiye etmek istediklerini biliyoruz. Ama bizim milletimiz terörle terbiye edilecek bir millet değildir" dedi.

Hollandalı Türk İşadamları Derneği'nin (HOTİAD) düzenlediği 4. Maastricht Ekonomi zirvesinde yaptığı konuşmasında Ergün, Türkiye'nin terörle mücadele eden bir ülke olduğunu ve bu sabah 10 askerin şehit verildiğini hatırlattı.

Ergün, şöyle konuştu:

"Milletimizi terörle terbiye edeceklerini, siyasi ve ekonomik hedeflerinden terörle saptıracaklarına inanıyorlarsa, bunu başaramayacakları söylüyorum. Avrupa Birliği ülkelerinden bu konuda da yakın destek bekliyoruz. Terörün kaynaklarının kurutulmasında lojistik, finansal desteklerinin kesilmesinde ve propaganda gücünün kırılmasında, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye ile daha yakın bir iş birliği yapmasının zaruri olduğunu belirtmek istiyorum."

Ergün, Hollanda'da yaşayan Türklerin 6 milyar doları bulan yatırımları ile 60 binden fazla istihdam sağladığını ifade ederek, bugüne kadar kendi işlerini geliştiren Türk iş adamlarının, artık iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesinde de inisiyatif kullandığını dile getirdi.

Bu toplantının, dünyanın en büyük 17. ve 16. ekonomisine sahip iki ülkesini bir araya getirdiğine işarete eden Ergün, böyle büyük iki ekonomi arasındaki ekonomik ilişkilerin de büyük olması gerektiğini, ancak iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin son yıllarda gösterdiği önemli artışa rağmen, iki ülkenin potansiyelinin çok daha büyük olduğunu kaydetti.

Ergün, Türkiye'nin, bütçe performanslarına bakıldığında, Avrupa'nın en başarılı ülkelerinden birisi olduğunu belirterek, Türkiye'nin 2006, 2007 ve 2008 yıllarında bütçe açığı bakımından Maastricht Kriterini karşıladığını söyledi.

Türkiye'nin, geçen yıl, küresel kriz nedeniyle bilinçli bir şekilde bütçe açığı verdiğini, buna rağmen, 2009 yılında bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 5,5 düzeyinde gerçekleştiğini anlatan Ergün, aynı dönemde, Türkiye'nin bütçe açığının milli gelire oranının, İngiltere'de yüzde 13,5, İspanya'da yüzde 11,2, Portekiz'de yüzde 9,4 ve Fransa'da ise yüzde 7,5 olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği ülkelerinde şu anda Maastricht kriterleri diye bir kriter kalmadığını savunan Ergün, Maastricht kriterlerinde bu oranın yüzde 3'ün altında olması gerektiğini kaydetti.