BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,00
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sanayiciye Gineli misafir

Keita’nın önderliğindeki heyet, Türk patronlardan yatırım bekliyor..

Abone ol
İstanbul‘da düzenlenen 'Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010' programı için Türkiye’ye gelen 12 kişilik Gine heyeti Uşak Sanayici İşadamları Derneği’nin (USİAD) davetlisi olarak Uşak’a geldi. Uşaklı işadamları ile çeşitli temaslarda bulunan Gine heyeti bugün öğle saatlerinde Vali Özdemir Çakacak’ı makamında ziyaret etti. Türkiye’nin Gine Fahri Konsolosu Kerfalla Keita’nın önderliğindeki heyet, Türk işadamlarının ülkelerinde yatırım yapmasını istediklerini dile getirdi.
 


Batı Afrika ülkelerinden Gineli işadamlarını Uşak’ta ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Vali Özdemir Çakacak, TUSKON tarafından düzenlenen dış ticaret köprülerinin Türkiye’nin dış ticaret hacminin artmasına katkı sağladığını söyledi. Uşak’ın deri, tekstil, seramik ve gıda sektörlerinde ciddi işletmelere sahip olduğunu ifade eden Vali Çakacak, ziyaret sırasında Gineli heyete kentin ticari ve ekonomik yapısıyla ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin battaniye üretiminin yüzde 95’ini Uşak’ın ürettiğini kaydeden Vali Özdemir Çakacak şunları söyledi; “ TUSKON tarafından düzenlenen dış ticaret köprüleri sayesinde ülkemizin işadamları ile Afrikalı işadamları arasındaki ticari ilişkilerde bir artış yaşandı. Uşak; deri, tekstil, seramik ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren önemli işletmelere sahip. İlimizde üretilen ürünler Kanada’dan Yeni Zelanda’ya kadar ihraç ediliyor. Gine ile ticari ilişkilerimizi arttırmak isteriz. Uşaklı işadamlarımızın Gine’ye gitmelerini karşılıklı ticari anlaşmalar yapmalarını arzu ederiz. Valilik olarak biz gerekli desteği sağlamaya hazırız. İlimiz, Afrika ülkelerine ciddi anlamda battaniye ihracatı gerçekleştiriyor. Sizleri ilimizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz”

Türkiye’nin Gine Fahri Konsolosu Kerfalla Keita ise Gine’nin zengin maden yataklarına sahip bir ülke olduğunu ifade ederek, “ Bugüne kadar Türkiye ile doğrudan bir ticari ilişkimiz yoktu. Ticareti üçüncü bir ülke aracılığı ile gerçekleştiriyorduk. Dünya ticaret köprüsü programları sayesinde doğrudan ilişkiler kurmaya başladık. Ülkemiz yılında 7 ayında yoğun yağış alıyor. Altın, elmas, demir, uranyum ve petrol rezervlerimiz var. Tarım sektöründe de komşu ülkelere oranla daha gelişmiş durumdayız. Ancak yeterli yatırım olmadığı için yabancı yatırımlar konusunda bakir bir ülkeyiz. Yakın bir tarihte seçim yapılacak. Bu seçimle birlikte demokratikleşme süreci başlayacak ve Gine kapılarını dünyaya açacak. Önümüzdeki yıllarda yabancı yatırımcıların ülkemizde yatırıma başlayacağını düşünüyoruz. Biz Türkiye’nin de yatırım yapmasını arzu ediyoruz. Türkiye güçlü bir ülke ve bize sahip çıkmalıdır. Bizim söylemek istediğimiz en önemli konu Gine’ye ilk yatırımı yapan ülkeler kazançlı çıkacaktır. Bu ülkelerden birinin Türkiye olmasını arzu ediyoruz. Bundan sonraki süreçte Türk işadamları ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz”dedi.

Ziyaret sonunda Vali Özdemir Çakacak Konsolos Kerfalla Keita’ya Eşme kilimi hediye ederek heyetle hatıra fotoğrafı çektirdi. Gine heyeti valilik ziyaretinin ardından USİAD Başkanı Hüseyin Bilgin’in rehberliğinde organize sanayi bölgesinde bulunan tekstil, gıda, seramik ve deri işletmelerinde incelemelerde bulundu.