BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Bakan, DTPye o soruyu sordu

DTP'den 'açılım bitmiştir' sözleri yükseldi. Hükümet 'devam' diyor ama DTP'ye de önerisini soruyor. Beşir Atalay'ın açıklamaları;

Abone ol

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Demokratik Açılım süreciyle ilgili açıklama yaptı. Açılımdan vazgeçmeyeceklerini söyleyen Atalay DTP'ye de "Açılımı iptal ettirmek için birbiriyle yarışanlara bazı soruları sormak istiyorum. Sizin çözüm öneriniz nedir? Alternatif olarak geliştirdiğiniz görüş ve düşünce nedir?" diye sordu.

Atalay sözlerine  "Demokratik Açalım konusunda biz baştan itibaren katılımcı, kucaklayacı bir yöntem izledik. Hiçbir konuyu halkımızdan saklamadık. Bilindiği gibi büyük sorunların çözümü sancılı olur. Hiç kimse on yılların büyüttüğü sorunu bir çırpıda çözmemizi beklemesin. Birlik ve beraberliğimize kastedenlere rağmen bu sorunu çözmeye karalıyız. Yıllardır milletimizin kanını emen ve bize büyük acılar yaşatan." diye başladı.

SÜREÇ HER TÜRLÜ ENGELLEMEYE RAĞMEN DEVAM EDECEK

Atalay şöyle devam etti:

"Bizim amacımız memleketimizin sorunlarını çözmek. Siyaset anlayışımız da kavga ve çatışmaya değil mutabakata dayalı. Başından beri mutabakat sağlamak için elimizden gelen her çabayı gösterdik. Muhalefetten karşılık bulamadık. Muhalefetin katkısı sağlanamadı. Bu onların tecihidir ancak sudan bahanelerle bu süreci tıkamaya çalışanları milletimiz biliyor ve affetmeyecektir. Tarih çözümsüzlüğü reva görenleri yargılayacaktır. Bu süreç her türlü engellemeye rağmen devam etmektedir.

Açılımı iptal ettirmek için birbiriyle yarışanlara bazı soruları sormak istiyorum. Sizin çözüm öneriniz nedi? Alternatif olarak geliştirdiğiniz görüşi düşünce nedir? Muhalefetin görevi süreci kapatmak mıdır? Muhalefetin de politika geliştirme yükümlülüğü yok mudur? Milletimiz bu soruların yanıtlarını bekliyor. Biz açılımın başarıya ulaşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hükümetimizin kararlılığını göstermek için buradayız. Bu yol dikensiz değil, biliyoruz. Bu yolda çıkan dikenleri tek tek ayıklayarak yürümeye devam edeceğiz. Çalışmalarımız sürmektedir. Toplumun tamamını ilgilendiren temel hak ve hürriyetlerin korunmasına dair çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmaları yaparken devletin farklı kurumlarının görüşlerini alıyoruz. Toplumun tamamını ilgilendiren bir çalışma yapıyoruz. "

YASADIŞI GÖSTERİLER

"Son günlerdeki gelişmelerle ilgili bilgiler vermek istiyorum. Son günlerde halkımızın huzurunu bozmaya yönelik sokak gösterileri, şiddet olayları sergilenmiştir... Kardeşlik duygularını zayıflatmaya çalışan bu eylemleri takip ediyor ve gereğini yapıyoruz. Nerede ne oluyor gayet iyi biliyoruz. Yasadışı gösteriler dışında hukuki işlemler yapılmaktadır. Nitekim 20 Kasım - 6 Aralık arasında 799 kişi gözaltına alınmış bunlardan 119'u tutuklanmıştır. Kamu mallarını ateşe verenler tedavisi imkansız acılara da sebep olmuşlardır.

ŞİDDET HAK ARAMANIN YOLU OLAMAZ

Bugün bir saldırıda yaralanan ve üniversiteye hazırlanan bir genç kızımız hayatını kaybetti. Bu olayın failleri tutuklanmıştı. Lütfen çocuklarımıza sahip çıkalım. Onları karanlık odaklardan kurtaralım. Kirli oyunları bozalım. Kimse terörü meşrulaştıramaz. Terörle ve teröristle mücadelemiz devam etmektedir. Terör sona erene kadar da mücadele devam edecektir.

Şiddet asla hak aramanın yolu olamaz. Buna da asla müsaade etmeyiz. Bildiğiniz gibi bu ülke ne zaman sorunlarını çözmeye kalıkşsa bu bazılarını rahatsız ediyor. Demokratik açılımı istemeyenlerin adeta elinde bunlar kulllandıkları, istismar ettikleri argümanlar oluyor. Milletim izin engin sağduyu ve kardeşlik duygusu kirli oyunları ortaya çıkarmaya muktedir olmuştur ve bundan sonra da olacaktır.

BASINDAN TALEP

Terörle mücadelenin başarıya ulaşması için yazılı ve görsel medyaya da çok görev düşüyor. Terör ömgütlerinin ortak amacı basın yoluyla yaptıkları şiddet eylemlerinin kamuoyuna aktarılmasıdır. Bu nedenle biz basından kin ve nefreti körükleyici eylemleri olduğundan büyük yer vermemelerini talep ediyorum. Örneğin bir yerdeki küçük bir grbunun havai fişek eylemini 'savaş alanına döndü' diye vermek yanlıştır.

Tarihi büyük düşünenler yapar. Küçük düşünenler ise tarihte sadece dipnot olarak yer alırlar. Bu nedenle bütün engellemelere rağmen demokratik açılım konusunda 'Durmak yok yola devam' diyoruz.

DTP'NİN KAPATMA DAVASI

Biz prensip olarak demokratik rejimlerde parti kapatmalara öteden beri karşıyız. İşin bir boyutu yargıdır. Gelişmelere göre biz tabii değerlendirmemizi yapıp çalışmalarımızı yürüteceğiz.