BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.424,47
HABER /  GÜNCEL

Isınayım derken paraları yakıyoruz!

Konutlar ve sanayide yalıtım eksikliği, ısıtma-soğutma cihazlarının yanlış kullanımı faturasının oldukça ağır olduğu ifade ediliyor.

Abone ol

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Başkanı Cafer Ünlü, binalardaki ve sanayideki enerji savurganlığının Türkiye'ye pahalıya mal olduğunu ifade ederek, "Yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşmaması, doğru seçilmemiş cihazlar ve düzgün yapılmamış tesisatlardan dolayı Türkiye; binalarda yıllık 7 milyar dolar, sanayi de 3-3,5 milyar dolar olmak üzere yılda en az 10 milyar doları havaya atıyor." dedi.

Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde hazırlanan Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmelik hakkında bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Cafer Ünlü, Türkiye'nin enerji savurganı bir ülke olduğunu söyledi. 2008 yılı itibariyle sadece binalarda kullanılan enerjinin yıllık maliyetinin 14 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Ünlü, "Yönetmelik tam anlamıyla uygulandığı taktirde binalarda enerji tüketimi en az yüzde 50 azalacaktır. Bunun değeri de yıllık 7 milyar dolardır. Ayrıca sera gazı salımı da aynı oranda düşecektir." diye konuştu.

Türkiye'de yalıtımsız binalar ve yanlış uygulanmış ısıtma sistemleri nedeniyle yaşanan enerji savurganlığının önüne geçecek yönetmeliğin uygulanması halinde, sadece binalarda enerji tüketiminin en az yüzde 50 azaltılması hedefleniyor. Dernek Başkanı Ünlü, Türkiye binalardaki ve sanayideki enerji savurganlığı nedeniyle, doğru seçilmemiş cihazlar ve düzgün yapılmamış tesisatlardan dolayı yılda en az 10 milyar doların havaya atıldığını söyledi. Yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşmaması, doğru seçilmemiş cihazlar ve düzgün yapılmamış tesisatlardan dolayı Türkiye'nin binalarda yıllık 7 milyar dolar sanayi de 3-3,5 milyar dolar olmak üzere yılda en az 10 milyar doları havaya attığını vurguladı.

1000 METREKARE'DEN BÜYÜK BİNALARDA MERKEZİ SİSTEM ZORUNLU

Yönetmeliğin uzun vadede binalarda enerji savurganlığının önlenmesini hedeflediğini aktaran Cafer Ünlü, yeni yapılacak olan kullanımı 1000 metrekareden büyük binalara merkezi ısıtma sistemi zorunluluğu getirildiğini belirtti. Merkezi sistemde de 'ısı pay ölçer' cihazları ile 'ısındığın kadar öde ' sistemi getirildiğine işaret etti.

BİNALARA ENERJİ KARNESİ

Yeni düzenlemenin getirdiği bir diğer önemli düzenlemeyi ise binalara 'Enerji Kimlik Belgesi' verilmesini gösterdi. Ünlü'nün verdiği bilgiye göre, söz konusu belgesi olmayan binaya inşaat izni verilmeyecek. Mevcut binalar için enerji karnesi almak için son tarih ise da ise 2 Mayıs 2017. Enerji Kimlik Belgesi, bugün sayıları 20 civarında olan Enerji Verimliliği Danışma Şirketleri tarafından verilecek. Cafer Ünlü, bu şirketlerin sayısının hızla artacağını kaydetti.

YALITIMSIZ BİNA KALMAYACAK

Tesisat Mühendisleri Derneği Başkanı Ünlü, Türkiye'de binaların sadece yüzde 10'unda ısı yalıtımı olduğunu ve yalıtımının yüzde 60'a varan oranlarda ısı kaybını önlediğini belirterek, BEP Yönetmeliği kapsamında yalıtımsız bina kalmayacağını aktardı. Yeni yapılacak binalarda yalıtım zorunlu hale gelirken, mevcut binalarda da Enerji Kimlik Belgesi'ndeki sonuçlara göre bina sahiplerinin yalıtıma yöneleceklerini ifade etti.

"HÜKÜMETE KABUL ETTİREMEDİĞİMİZ TEK KONU TEŞVİK"

Yönetmeliğin hazırlanmasında gerek Bayındırlık Bakanlığı gerekse Enerji Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını anlatan Cafer Ünlü, düzenlemede hükümete kabul ettiremedikleri tek konunun 'teşvik' olduğunu söyledi. Ünlü, düzenlemenin uygulamaya geçmesinin ülke ekonomisi ve sağlıklı çevre için çok önemli kazanımlar getireceğine inandıklarını kaydetti.