BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,82
ALTIN 2.421,54
HABER /  POLİTİKA

DTPnin B Planı var mı?

DTP kapatılırsa ne olacak? İşte ilk ağızdan DTP'li siyasetçilerin değerlindirmeleri...

Abone ol

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partileriyle ilgili yarın görüşülecek olan davanın, "Türkiye için, herkes için çok önemli olduğunu" belirterek, "Biz parti olarak bütün kurumlarımızla bir araya geldik. DTP'nin önünün kapatılması, grubunun düşürülmesi, siyaseten etkisiz hale getirilmesi durumunda, parlamentoda bulunmanın artık bir anlamının olmayacağı, bir katkısının olmayacağı anlayışına vardık" dedi.

Parti Meclisi toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki sorunların diyalog, uzlaşı ve ortak akılla çözülmesi konusunda uzun süredir ciddi çabalar sarfettiklerini öne süren Türk, "Sonuç olarak DTP gerçekten bu sürecin ve barışın gelişmesi için katkı sunmaya hazırken, maalesef çok yanlış yaklaşım biçimiyle tasfiye mantığı üzerinde Kürt sorununun çözümünü esas alan bir mantıkla karşı karşıya kaldığımız için de katkı sunamadık" diye konuştu.

"Böyle bir mantıkla, Demokratik Toplum Partisini linç edecek bir yaklaşım gösterilmesini etik ve siyasi ahlaka uygun görmediklerini" ifade eden Türk, sözlerini şöyle devam etti:

"Bu ülkenin gerçekleri var. Bu gerçeklerin dile getirilmesi konusunu çok açık ve samimi biçimde ifade ettik. Yıllardan beri yaşanan bir çatışma var, bir savaş var. 25 yıldır bu çatışmanın içinde olan kesimler ikna edilmeden bu sorunun çözülmeyeceğini söylediğimiz zaman kıyametler koptu. Oysa ki bu bir realitedir. Geldiğimiz noktada, bir tabir var 'fillerle atlar tepişirler ama çimenler ortadan yok olur'. Böyle bir mantık... Şimdi DTP bunu yapmadı, etmedi, becermedi gibi bir mantıkla yaklaşılıyor, bu doğru değildir."

B PLANI YOK

Türk, "Kapatılma olasılığına karşı DTP'nin bir B planı var mı?" sorusuna, "Şunu söyleyeyim, 'çekilecek, sonra bağımsız adaylarla tekrar seçim...' Böyle bir şeyimiz yok. Diyarbakır'da 4 milletvekilimiz var. İstifadan sonra gidip orada 2 tane çıkarmak için aday olma veya Mardin'de 2 milletvekili, 1'ini parlamentoya gönderme gibi bir anlayışın içinde değiliz. Bunu da açık söylüyorum, böyle bir projemiz yok. Böyle bir seçime de katılmayız. Yüzde 5 boşalma olsa bile böyle bir projemiz yok" karşılığını verdi.

"Sokak eylemlerinin DTP ile ilgisi olmadığı" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Türk, şöyle dedi: kaydetti:

"Şunu açık söylüyoruz: PKK'nın ve Öcalan'ın Kürt halkı için önemli olduğunu söyledik. Zaten aslında farklı düşünen de yanlış düşünüyor. Eğer önemli olmasaydı, önemsenmeseydi, 5 milyon dolara bir cezaevi yaptırır mıydı, özel bir yer yapılır mıydı? Böyle bir şeyden sonra halkın tepki göstereceğini çok açık olarak ifade ettik. Halkımızın gösterdiği tepkileri görmemiz ve o tepkiler üzerinde yoğunlaşmamız gibi bir siyasi, insani sorumluluğumuz var. Hiçbir zaman bir tek insanın acı duymasını istemedik, acı duyduğu zaman da o acıyı yaşadık."

Türk, bir başka soruyu cevaplarken de "Biz demokratik eylemleri savunuruz her zaman" görüşünü dile getirdi.

BAYDEMİR:KARARA UYARIZ

DTP Genel Merkezi'nden ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Sineyimillet tartışmaları belediye başkanlarını da kapsıyor mu? Sizin de çekilme durumunuz söz konusu olabilir mi, kapatma kararı alınırsa?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Biz hep milletin içerisindeyiz, halkımızın içerisindeyiz. Bütün belediye başkanları zaten hep sokaktadır ama şüphesiz ki siyaset etiği gereği, siyaset ahlakı gereği bir siyasi partinin genel merkezinin alacağı karar şüphesiz ki bütün belediye başkanlarını da seçilmişlerini de bağlar. Biz belediye başkanları olarak da şüphesiz Genel Merkezimizin alacağı herhangi bir kararda Genel Merkezimizin yanında yer alırız."