BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,77
HABER /  POLİTİKA

O gencin katili niye bulunmadı?

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş dün olaylar esnasında 23 yaşındaki bir üniversitelinin ölmesiyle ilgili kuşkularını dile getirdi.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, ''Yüzlerce polisin içerisinde bir vatandaş silahla öldürülüyor ve kim olduğu bulunamıyor. Kimse gerçekçi bulmamalı biz de gerçekçi bulmuyoruz'' dedi.

Demirtaş, dün meydana gelen olaylarla ilgili olarak DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile düzenlediği basın toplantısında, olaylardan büyük bir üzüntü duyduklarını, 23 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin aşırı güç kullanımı ve kasti bir davranış sonucu hayatını yitirdiğini savundu. Ne olursa olsun dün yaşananların bilançosunun bu olmaması gerektiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

''Biz DTP olarak, yapmak istediğimiz yürüyüşün sağduyu içerisinde geçmesi için büyük gayret sarf ettik. Defalarca görüşme gerçekleştirdik. Yürüyüşün sağduyu içerisinde gerçekleşeceği konusunda biz kendimize güveniyorduk, bunu yetkililere de anlatmaya çalıştık. Bugüne kadar Diyarbakır'da 20'ye yakın bu tür yürüyüş gerçekleşti ve neredeyse tamamı olaysız geçti. Hiçbirinde izin prosedürü aranmadı ama maalesef dün ısrarla izin alınmadığı şeklinde bir gerekçe önümüze sunuldu. Türkiye'nin diğer illerinde olduğu gibi Diyarbakır'da da zaman zaman bu tür yürüyüşler Valiliklerin inisiyatifi çerçevesinde 2911 sayılı yasaya tabi tutulmadan gerçekleştiriliyordu. AK Parti ilçe binasının güzergahta olması sebebiyle başka bir güzergahı tercih ettik. Buna rağmen yürüyüşe izin verilmedi.''

Demirtaş, başka bir gerginlik çıkmaması için parti binalarına geri dönme kararı aldıklarını, bunu oradaki polis müdürlerine de anlattıklarını, kitle ile birlikte parti binasına doğru yürüyüşe geçtiklerini belirterek, ancak daha parti binasına yetişmeden kitlenin değişik yerlerinden müdahaleler başladığını öne sürdü.

''Yüzlerce polisin içerisinde bir vatandaş silahla öldürülüyor ve kim olduğu bulunamıyor, kimse gerçekçi bulmamalı biz de gerçekçi bulmuyoruz'' diyen Demirtaş, olayın peşini bırakmayacaklarını bildirdi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, İstanbul'da molotofkokteyl atılması sonucu bir genç kızın hayatını kaybetmesi olayının da burada yaşanan olayın da ''acı ve yürekleri yakan bir olay olduğunu ve asla tasvip edilmemesi gerektiğini'' ifade etti.

DTP'nin kapanacağını düşünmediklerini, dosyadaki mevcut delil durumlarının da partinin kapatılmasını gerektirecek düzeyde olmadığını iddia eden Demirtaş, ''Partimiz eleştirilebilir. Bizim yedek partimiz yok. Sadece Bahçeli ve Baykal'ın hassasiyeti yok. Türk ve Ayna'nın da hassasiyeti var. Bu hassasiyetler de dikkate alınmalıdır'' dedi.

Tuğluk da ''DTP'nin kapatılmasının demokratik siyasetle barışçıl çözüm iradesinin önünün kapatılması olarak değerlendirileceğini'' ileri sürerek, ''Kürtlere; 'siyasal anlamda meclis zemininde size yer yoktur' demek, Kürtlerin daha farklı arayışlara yönelmesine, çok doğal olarak radikalleşmesine yol açabilir. Bu demokratik zeminin kapatılmaması gerektiğine inanıyoruz. Kapatılması halinde Meclis siyasetinden çekileceğiz. Fakat, halkımızla birlikte siyasetimizi bir şekilde yürütmeye devam edeceğiz'' dedi.