BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Çavuşoğlu'ndan İran uyarısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran'ın mezhepçi tutumunun bölgeyi felakete sürükleyebileceği konusunda uyardı.

Abone ol
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yemen'deki gelişmelere ilişkin olarak, Türkiye'nin arabulucu olabileceğini söyledi. Müzakere konusuna sıcak bakılması halinde sürece önemli katkılar sunabileceklerini anlatan Çavuşoğlu, İran ile nükleer konulardaki müzakerelerin önemli olduğunu; ancak nükleer silahlar konusunda kararlılığın tüm ülkeler için geçerli olması gerektiğini söyledi.

TV Net'te gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın başlayacak İran ziyaretini değerlendirirken, belli konularda farklı düşünceler taşısalar da İran'ın Türkiye için önemli ve kardeş bir ülke olduğunu söyledi. "Bu ülkeyle bağlarımızın ne kadar güçlü olduğu sorgulanamaz bile" diyen Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamının büyük olduğunu dile getirdi. 
 
İRAN İLE GÖRÜŞMELER
 
İran ile birçok mutabakat zaptı ve anlaşma imzalanacağını ifade eden Çavuşoğlu, "Ambargolar nedeniyle bazı alanlarda istediğimiz düzeye ulaşamayan konular var. Bu konuda İran'a yönelik bir esneklik olursa ya da ambargolar kalkarsa o fırsatları nasıl değerlendireceğimizi konuşacağız. Bankacılık düzeyinde işbirliğimiz var. Bir de bölgesel konular var. Yemen, Suriye, Irak ve bölgesel konuları konuşmadan geçemeyiz. İran ile Arap ülkeleri arasında gerginliği de konuşabiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Çavuşoğlu, bölgenin iki önemli ülkesi olarak Türkiye ve İran arasındaki işbirliğinin bölgenin istikrarına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.  
 
NÜKLEER KONUSUNDAKİ MÜZAKERELER
 
"İran ve ABD'nin nükleer konuda anlaşmasını nasıl yorumlayacağız" sorusu yöneltilen Çavuşoğlu, İran'ın nükleer silahlarına ilişkin müzakereyi daha önce de Türkiye ve Brezilya'nın yürüttüğünü ve sonunda bir anlaşma imzalandığını hatırlattı. Çavuşoğlu, "Şu anda gelinen noktada bir mutabakat sağlandı ve anlaşmaya varılan konuların içi 4 ay içinde doldurulacak. Bizim dönemimizde imzalanan anlaşmayla bugün geldiğimiz süreç aslında birbirini tamamlıyor" ifadesini kullandı.
 
İran ile P5+1 ülkelerinin pozisyonları arasında hala bir boşluk olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Çok kolay değil ama önemli bir adım atıldı. Gelinen noktayı davul zurnayla da karşılamamak lazım küçümsememek de lazım. Biz nükleer silahlara karşıyız ama hiç kimsenin olmasın. Yani İran'ın da Türkiye'nin de İsrail'in de olmasın" diye konuştu.
 
Çavuşoğlu, İran'ın ambargoların kalkması halinde enerji konusunda dünyaya rahat bir şekilde açılacağı yönünde yorumlara ilişkin olarak, şunları bildirdi: 
 
"Her ambargonun kalkması İran ekonomisinin açılması demektir. Bugün İran'ın Avrupa ülkeleri ile çok ciddi bir ticaret hacmi var. Bu da ambargoların tam anlamıyla uygulanmadığı anlamına geliyor. İran'ın dünya ekonomisine açılmasının piyasalara ve enerji fiyatlarına da etkisi olacak ama İran ile Batı arasındaki sorunların çözülmesi bölgenin istikrarı ve güvenliği ile gerginliğin azalması bakımından çok önemli. Bizim başından beri sürece destek vermemizin bir nedeni de bu."
 
İran'ın enerji hatlarını Batı'ya götürme ihtimalinin çok uygulanabilir olmadığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, bu pozisyonda Türkiye'nin hem merkez hem de transit ülke olduğunun altını çizdi.
 
"İRAN'IN MEZHEPÇİ YAKLAŞIMI FELAKET GETİRİR"
 
Yemen'deki gelişmelere ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, İran'ın bu ülkeye ilişkin mezhepçi bir yaklaşımının olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, bu tutumun bölgeyi bir felakete sürükleyeceğini ifade etti.
 
Mevlüt Çavuşoğlu, "Irak, Suriye ve Yemen'den ders aldıysak kısa sürede müzakerelerle bu iş çözülebilir ama herkes kendi penceresinden bakarsa o zaman çözüm gelmez. Bir an evvel koşulsuz, çözüm arayışı içinde, Yemen'in toprak bütünlüğü çerçevesinde çözmeliyiz" görüşünü aktardı. 
 
Türkiye'nin bugüne kadar birçok  çatışmanın önlenmesi ve güven artırıcı önlemlerin alınmasında önemli rol oynadığına ve Yemen'de de oynayabileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, ancak sadece Türkiye'nin rol oynaması ya da İran ile bu konuda hemfikir olmasının yetmeyeceğini, diğer taraf olan ülkelerle de bu işi çözmek gerektiğini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, "Burada Türkiye çok önemli rol oynayabilir, arabuluculuk da yapabilir. Müzakere konusunda, herkes sıcak bakarsa biz her zaman olduğu gibi burada da önemli katkı sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.