BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,36
HABER /  GÜNCEL

Bakan Arslan müjdeyi verdi: Yasak kalkıyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuk olduğu programda gündeme ilişkin önemli mesajlar verirken 3. Havalimanı'yla ilgili de merak edilen soruları cevapladı.

Abone ol

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yapımı devam eden 3. Havalimanı'nın önümüzdeki yıl içinde uçakların inişine hazır hale getirileceğini söyledi. THY'nin dünya çapında bir marka olduğunu söyleyen Arslan, THY'nin 180 milyon yolcuya hizmet verdiğini ifade etti.

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Gazeteci Sinan Burhan’ın moderatörlüğünü yaptığı TRT Haber'deki programda, soruları cevaplandıran Bakan Arslan, 3. Havalimanı ile Türkiye'nin büyük bir gelir elde edeceğini söyledi. AK Parti hükümetleri döneminde havacılık sektörünün özelleştirilmesiyle birlikte THY'nin de küçüleceği iddialarının gündeme getirildiğini anlatan Arslan şöyle konuştu:

"THY dünya çapında bir marka oldu 26 havalimanını 55’e çıkardı. 180 Milyon yolcuya hizmet ediliyor. Şimdi büyük bir havalimanı olmamız gerekiyor dedik. ABD’den kalkan uçak İstanbul’a gelecek sonra uzak doğuya gidecek. Havalimanımızı kullanan uçak her uçak para veriyor. Her yolcunun ülkemize bıraktığı bir kaynak var. Önümüzdeki yıl şubat aylarında uçak indirebilir hale geleceğiz. Ama 29 Ekim 2018’de 90 milyon yolcuya hizmet eden ilk kısmı açmış olacağız. Sabiha Gökçen hizmet vermeye devam edecek. Atatürk Havalimanı Hizmet vermeyecek ancak biz tesisleri fuar merkezleri olarak kullanacağız. Yapılaşmaya hizmet vermeyeceğiz. Küçük uçaklara hizmet verecek. İstanbullulara nefes aldıracak bir yer haline gelecek.

“LAPTOP YASAĞI KALKIYOR”

Özellikle ABD’nin elektronik cihazları kabine almamasıyla ilgili olağan üstü bir mücadele verdik. Ve sonuç olarak yasağı kaldırdık. Teknik ekipler geldi. Arkadaşlarla görüşmelerini yaptılar. İngiltere ile laptop yasağını kaldıracağız çünkü gördüler ki uluslararası tedbirlerin hepsini aldığımız gibi fazlasını aldık. Yasak kalkacak.

“HER TREN PARA VERECEK”

Ülkenin her yerini nakış gibi işlerken uluslararası koridorlar üzerinde de çalışıyoruz. Orta Asya dünyanın cazibe merkezine bağlantı yapmak gerekiyordu. Proje bitme aşamasına geldi. Ağustos sonu Eylül başı gibi bitirdiğimizde irtibatı kolaylaştıracağız. Bu yoldan Çin’e kadar gidile bilinecek. Türkiye üzerinden geçen her tren bir para verecek. Her trenden bir para alacağız. 34 – 35 Bin Ton yük taşıya bileceğiz. Çin’den kalkan bir yük Londra’ya kadar gidebilecek. Türkiye üzerinden geçerken, diğer ülkelere gidebilmiş olacak.

“ÖZEL SEKTÖR HIZLI YAPIYOR”


Ülkenin imkanları sınırlı ama ülkenin hızlı büyümeye ihtiyacı var. Mevcut durumda bunları yapmamıza paramız yetmiyor. Ya şunu diyeceğiz ‘bekleyelim 20 sene 30 sene sonra paramız olsun o zaman yapalım’ dememiz lazım. Bunu biz kabul edemeyiz. Bunları yapmak için borçlanırsınız. Bunları yapar sonra borcu ödersiniz yada bunun yerine bizim dediğimiz yöntemle özel sektör dinamiklerini de işin içerisine koyarsınız. Özel sektör hızlı yapıyor. Proje hızlı olarak hayata geçiyor. Bulunduğu bölgenin ticaretinin gelişmesinin anlamına gelen sanayinin endüstriyel gelişimini sağlıyor. Hayata geçtikten sonra diyoruz ki ben projeme güveniyorum. Şu kadar araç geçecek diyoruz ve projeler yapılıyor. Projeler bir bir tamamlandıkça kendi takvimimi oluşturuyoruz. Avrasya tüneli Haziran ayında 47 bin araç geçmiş Temmuz ayında 51 bin araç geçmiş. Zaten biz 68 bin garantiyi vermişiz. Bu süreç bittikten sonra devlete kalacak. Osmangazi Köprüsü Başlangıçta 18 bin, Haziran’da 23 bin 500 Temmuz ayının 16 gününde 28 bin araç geçmiş. Yavuz Sultan Selim köprüsünde 135 Bin garanti var 80 ile 100 bin arasında araç geçiyor. Zaten başlangıçta bu rakamların altında rakam vermiştik. Büyük projelerde devletin kaybı yok. Bu model başarılı bir şekilde uygulanıyor. Dünya bunu Türk modeli olarak kabul ediyor. Kabul etmekle yetmiyor bunu uyguluyor. Bizim modelimizi örnek alıyorlar. 20 – 25 sene bekleyecek olsaydık bu ülke yerinde sayardı.

“ÜCRETSİZ DÜZELTME YAPILACAK”

HGS ve OGS ile ilgili şöyle bir sıkıntı var. Plakalar tek tip olacak diye bir uygulama yaptık. İnsanımız farklı bir şekilde plakasını basıyor. Cihaz okurken plaka karışıyor. Farklı birine ceza gediyor. Ancak insanlarımız itiraz ettiklerinde bunun düzeltmesini yapıyoruz. Zaman zaman olabiliyor. Bazen de sahte plaka takıyor. İtiraz edildiğinde düzeltiyoruz. HGS kullanan sürücülerimiz bazen yanlış yöne takıyor okuyamıyor. Sürücülerimizden istirhamımız PTT olarak 2 kere okuyamamayla karşılaşırlarsa PTT’lerde ücretsiz düzeltmeler yapacağız."