BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.441,69
HABER /  GÜNCEL

Bahreynli göstericilerin temyiz başvurusu reddedildi

Bahreyn'in en yüksek mahkemesi, geçen yılki hükümet karşıtı protestolara katıldıkları için hapis cezası alan 13 kişinin temyiz başvurusunu reddetti.

Abone ol

Bahreyn'in en yüksek mahkemesi, geçen yılki hükümet karşıtı protestolara katıldıkları için hapis cezası alan 13 kişinin temyiz başvurusunu reddetti.

Avukatları, müvekillerinin mahkumiyet kararına itiraz haklarının kalmadığını bildirdi.

Yargılanan göstericilerin bazıları devleti devirmeye teşebbüsten ömür boyu hapis cezası almıştı.

Bahreyn'de demokrasi talebiyle gösteriler 2011'in Şubat ayında başlamıştı.

Protestocular, daha fazla hak ve Sünni kraliyet ailesinin çoğunluğu oluşturan Şii Müslümanlara karşı ayrımcılık uygulamasına son vermesi talebiyle başkent Manama'da işgal eylemleri yapmıştı.

Ancak güvenlik güçleri bir ay sonra işgalcileri zorla tahliye etmiş ve olağanüstü hal ilan eden Kral Hamad Bin İsa Al-Halife, muhalefeti bastırmak için Sünni komşu Körfez ülkelerinden askeri birlikler getirtmişti.

Olayların başladığı tarihten bu yana Bahreyn'de 60 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, binlercesinin de tutuklandığı bildiriliyor.

Nihai karar

2011'deki gösterilere katılan muhalif liderlerin de aralarında olduğu 20 kişi, devleti devirmeye teşebbüsten özel askeri mahkemede yargılanmıştı. 7'si gıyabında yargılanan göstericilerden 13'ü ise mahkumiyet kararının bozulması için temyize başvurmuştu.

Başvuruları reddedilen göstericilerden 8'i ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bunlar arasında, tutuklanmasını protesto amacıyla 110 gün açlık grevine giden Abdülhadi el-Kavaca ile yasadışı Şii grup El Hak Özgrülük ve demokrasi Hareketi liderleri Hasan Muşayma ve Abdülcelil el-Singas da bulunuyor.

20 göstericinin tamamı geçen Eylül ayında sivil mahkemeye yaptıkları temyiz başvurusunu kaybetmişti.

Bunlardan sadece 13'ü Bahreyn'in en yüksek mahkemesine yeniden temyiz başvurusu yaptı.

Savunma avukatı Muhammed el-Cişi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bunun nihai karar olduğunu ve başka itiraz hakkının kalmadığını bildirdi.

İnsan hakları örgütleri, yargılanan kişilerin protestolar sırasında şiddete başvurduğuna dair herhangi bir delil bulunmadığını ve yargılamalarının uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu söyleyerek kararı kınadı.

BBC muhabiri Frank Gardner, kararın, rejim değişikliği taleplerini suç olarak gören hükümet için zafer oluşturduğunu, ancak Şii bölgelerde yeni protestoları tetikleme potansiyeli taşıdığını ifade etti.