BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,75
ALTIN 2.388,40
HABER /  GÜNCEL

Çin'de sansüre karşı grev

Geçen hafta yeni yıl mesajına müdahele edilmesini protesto eden haftalık Güney gazetesinin 100'e yakın çalışanı, talepleri reddedilince greve çıktı. Gazeteciler okuyucularından da destek gördü.

Abone ol

Çin'de sansürü protesto eden haftalık Güney dergisinin çalışanları greve gittiler.

Tartışma geçen hafta gazetenin yeni yıl mesajının değiştirilerek Komünist Parti'ye düzülmüş övgülere dönüşmesi ardından çıkmıştı.

Gazete çalışanları bunun üzerine iki mektup yazarak, "propaganda sorumlusu"nun istifasını talep ettiler.

Bu gerilim sırasında gazetecileri destekleyen bir kalabalığın da gazetenin Guangju'daki binasının önünde toplandığı ve destek mesajları içeren mektuplar bıraktıkları haberleri geldi.

Çin'de medya kuruluşlarında, yayınların Komünist Parti çizgisine uyumunu hedefleyen "propaganda bölümleri" bulunuyor.

BBC'nin Pekin'deki muhabiri Martin Patience, titiz araştırma dosyaları ve ifade özgürlüğünün sınırlarını zorlamasıyla haftalık Güney gazetesi ülkenin muhtemelen en saygın yayın organı olduğunu söylüyor.

'Baskı'

Gazetenin, yönetimin baskısı altında olduğunu söyleyen 100'e yakın gazeteci sonunda Çin'de çok az görülen bir eylem olarak greve gittiler.

Çalışanlar geçen hafta kaleme aldıkları mektuplarda gazetenin propaganda sorumlusu Thuo Zhen'i, gelişmekte olan "açıklık" döneminde "diktatörce" davranmakla suçlayarak istifasını istemişlerdi.

Mektuba imzasını koyan 35 önde gelen eski gazete çalışanı ile 50 stajyer Thuo Zhen'in gazete yayınına açıkça müdahele ettiğini söylemişlerdi.

Gazetecilerin, gazete yönetimiyle dün yapılan görüşmelerde, gazetenin resmi mikroblog hesaplarının içeriğini kimin kontrol edeceği konusunda anlaşma sağlanamaması ve gazetenin başyazısının içeriğinin değiştirilmediğine dair bir açıklama yayınlanması ardından greve çıkma kararı aldıkları anlaşılıyor.

Muhabirimiz gazete çalışanları ile parti yönetiminin ilk kez bu şekilde karşı karşıya geldiklerini söylüyor.

Bu olaya nasıl yaklaşılacağı, iki hafta önce on yıllık bir "geçiş dönemi" için liderlik değişimi yapan Komünist Parti yönetiminin çizgisini de ortaya koymuş olacak.