BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.443,62
HABER /  GÜNCEL

Çiller'i siyaseten bitirin belgesi

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun raporunun ekleri arasında bulunan MİT belgesi konuşulmaya devam ediyor.

Abone ol

Hedefteki isim olan Çiller, Milliyet yazarı Fikret Bila aracılığıyla iddiaları "deli saçması" olarak niteledi ve kendisi için hazırlanan belgenin 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcılık tarafından gösterildiğini iddia etti.

Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller hakkında 1996 yılında hazırlanan MİT raporunda, 700 kişilik özel bir ekip kurduğu iddiası gündemi sarstı. Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı’yla işbirliği yaptıkları, kurdukları özel örgütle uyuşturucu ve nükleer kaçakçılığı yaptıkları, faili meçhul cinayetlere karıştıkları gibi ağır iddialar yer alıyordu.

MİT MÜSTEŞARI DÜZMECE OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Bila'ya konuşan Çiller, hakkında asılsız haberler yapıldıktan sonra MİT'in bu haberlere dayanarak rapor hazırladığını ve bu durumu dönemin MİT Müsteşarı olarak Sönmez Köksal'ın ifadesinde söylediğini belirtti.

"ÇİLLER'İ SİYASETEN BİTİRİN" BELGESİ

Eski Başbakan Çiller, çarpıcı bir karşı iddiada bulundu. Çiller, kendisinin siyaseten yok edilmesi gerektiğini belirten belgeden söz etti. 28 Şubat ile ilgili kendisine gösterilen belgeyle ilgili olarak Bila'ya şu açıklamayı yaptı:

“Savcılığın elindeki bu belgelerde düşünebileceğiniz en üst düzey kişilerin imzaları var. Tansu Çiller siyaseten yok edilmelidir diyor. Çiller yok edildiğinde partisi de yok olur deniliyor. Ve bu en üst düzeyde imzalanmış bir belge.”

GENELKURMAY BELGEYİ DOĞRULADI

İmzaların kime ait oldunu soran Bila'ya Çiller, isim vermezken, bu belgelerin doğru olup olmadığının Genelkurmay’a sorulduğunu ve Genelkurmay’ın da belgeleri doğruladığını söyledi.

Haberin tamamı için

O RAPORDA NELER VARDI?

Komisyon tarafından incelemeye alınan ve raporda sadece birkaç cümleyle ifade edilerek kamuoyuna açıklanmayan “gizli” damgalı ekler arasında yer alan raporun, dönemin Başbakan’ı Erbakan’ın talimatı doğrultusunda MİT tarafından hazırlandığı, Sönmez Köksal ve Şenkal Atasagun’un imzasını taşıdığı anlaşıldı. 30 sayfalık rapor, şemalar ve ek belgelerle 200 sayfayı taşıyor.

CIA VE MOSSAD İLE BAĞLANTI İDDİASI

Raporda, “Çiller Özel Örgütü” iddialarına özel bir bölüm ayrılıyor. Raporda, “DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve bazı MİT ve emniyet mensupları ile ülkücülerin içinde yer aldığı özel suç örgütü kurulmuştur. Örgüt mensupları arasında kendi aralarında özel bir örgüt olarak adlandırılan Çiller Özel Örgütü CIA ve MOSSAD ile bağlantılıdır” ifadelerine yer veriliyor.

NELER YAPMIŞLAR?

Raporda, “Çiller Özel Örgütü” olarak nitelenen örgütün eylemlerine ilişkin iddialar şöyle sıralanıyor:

*Haydar Aliyev’i devirme operasyonu,
*Çeçenistan’a müdahale ve Avrasya Feribotu’nun kaçırılması,
*Mehmet Ağar’la uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin’in bağlantısı,
*Özer Çiller’in nükleer madde kaçakçılığı yapması,
*Manukyan’a suikast girişimi,
*Orgeneral Eşref Bitlis’in öldürülmesi,
*Cem Ersever ve arkadaşlarının öldürülmesi,
*Askar Simitko ve Lazım Esmaeli’nin öldürülmesi,
*Behçet Cantürk, Tarık Ümit, Avkuat Yusuf Ekinci, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım Tekvik Ağansoy, Medet Serhat’in öldürülmeleri.”