BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.383,57
HABER /  GÜNCEL

Babacan Kılıçdaroğlu'nu fena yakaladı!

CHP'nin seçim kozu olarak tanıttığı aile sigortası hesabına Babacan karşı hesap çıkardı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- CHP'nin 'seçim için en büyük silahımız' dediği aile sigortasında ortalık fena karıştı. Babacan CHP'yi matematik bilmemekle suçladı. CHP'nin çıkardığı maliyet hesabına hükümetin ekonomi patronu Devlet Bakanı Ali Babacan'dan cevap gecikmedi. Kılıçdaroğlu'nun 12.8 milyar TL dediği toplam maliyeti Babacan, en düşük ortalamada 24 milyar TL olarak açıkladı.

İLKOKUL ÜÇ MATEMATİĞİ

Kılıçdaroğlu'nun 12 milyar lira gerektiğine ilişkin hesaplarının yanlış olduğunu belirten Babacan, "Yaklaşık 24 milyar gibi bir rakam tutuyor. Bu ilkokul üç matematiği'' sözleriyle ana muhalefet liderine yüklendi.

video.jpg

Kılıçdaroğlu'nun yoksul ailelede en az 600 TL en yüksek 1200 TL maaş vaadiyle ilgili tartışmalar alevlendi. Aile sigortası projesi iktidar ile muhalefeti karşı karşıya getirdi. Dün kameralar karşısına geçerek projeyi anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hesabına Babacan, dün akşam saatlerinde CNN Türk ekranlarından cevap verdi.

YA HESAP BİLMİYORLAR YA DA O KADAR YOKSUL YOK

Kılıçdaroğlu'nun hesabı

Projenin tanıtıldığı basın toplantısına katılan Vatan yazarı Aydın Aydın, detayları bugünkü köşesinde yazdı: "CHP’nin “aile sigortası” için yılda 12.8 milyar TL kaynağa ihtiyaç var. Kılıçdaroğlu, şu anda zaten 14 kamu kurumunun bütçesinden 4.1 milyar TL’lik kömür ve makarna yardımı yapıldığına dikkat çekiyor. Dolayısıyla getirmek istedikleri Aile Sigortası sisteminin ekstra yaratacağı yük 8.7 milyar TL. Bu paranın aktarılmasının yaratacağı ekonomik hareket ve vergi yansımasından sonra net ihtiyaç 7.5 milyar TL olacak. Kılıçdaroğlu, “Aile sigortasına aktaracağımız vergi düzeltmeli net maliyet 7.5 milyar TL’dir."

Ekonomi gündemini değerlendiren Babacan'ın CHP'nin yankı uyandıran seçim kozu hakkında ne düşündüğü merak ediliyordu. Babacan bu yöndeki soruya şu cevabı verdi:

"Çok basit bir hesap yaptım. 12 milyon 715 bin yoksul demek ortalama aile boyutunda Türkiye'de böldüğümüz zaman 3 milyon 268 bin aile ediyor. 600 TL ile 1200 TL'nin ortalamasını alıyoruz. 925 TL ediyor. Dolayısıyla bu şu demek. Kendi ifadelerinden yola çıkıyorum. 3 milyon 268 bin aileye ortalam 925 TL para ödeyeceğiz demektir. Bu çok basit 12 ayla çarpıp böldüğünüzde 36 milyar gibi bir rakam buluyorum ben. Şimdi burada ya 12 milyon 715 bin yoksul yok Türkiye'de. Yani Kılıçdaroğlu'nun o ifadesi yanlış. Ya da hesap bilmiyorlar.

600 TL'DEN AZ OLSA BİLE

Hürriyet yazarı Vahap Munyar bu hesaba itiraz etti. Munyar'ın "En düşük 200 TL'ye kadar iniyor. 1200 TL'ye kadar çıkıyor. Aslında kastettikleri ortalama 600 TL" sözüne Babacan'ın cevabı hazırdı: 

"Tamam hemen hesap ediyorum. 24 milyar TL ediyor. Minimumdan 600'den de gittim 24 milyar TL ediyor. Şimdi demek ki ya Türkiye'de Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi yoksul yok. Bu kadar yoksul var deyip daha az kişiye bu parayı vermeyi düşünüyorlar ya da hesap bilmiyorlar. İkisinden birisi."

4.1 DEĞİL 14 MİLYAR TL TL

Hükümetin yoksullara yaptığı yardımı 4.1 milyar TL olarak açıklayan Kılıçdaroğlu'na Babacan, 2009 bütçe rakamları ile karşılık verdi:

"Gelelim bu konudaki bütçemize. Yaptığımız sosyal yardımların bütçemizde 2009'da 14 milyar 232 milyon TL. Biz zaten bunu yoksul ailelere farklı kategorilerden zaten bu imkanı ulaştırıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun 'biz 4'ü 12 yapacağız' dediğini biz 14'ü zaten 2009'da ödemişiz. 2010'da bu rakam 16 milyar TL civarında bir rakamdır. "

BABACAN KILIÇDAROĞLU'NUN SSK'SINI MASAYA YATIRDI

Babacan eleştirilerine Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemde kurumun bilançosunu anlatarak devam etti:

"Sayın Kılıçdaroğlu, uzunca bir süre Sosyal Sigortalar Kurumunun Genel Müdürlüğünü yapmış. 1992'de bakıyoruz bu kurumun açığı 2 milyar 556 milyon o günün parasıyla, 1998'deki açık açık 447 milyar. Yani 2 milyar 556 milyon liralık açığı 447 milyar 54 milyon liraya çıkarmış Sayın Kılıçdaroğlu, bizi bütçe yönetimi konusunda eleştiriyor ya.

Bir bürokrat eğer yaptığına inanmıyorsa yanlış şeylerin başında durmamalı. Ama yanlış yapıldığını göre göre bir işin başında durduysa o zaman kendinde de bir miktar sorumluluk aramak lazım.

Sosyal güvenliğimizin 1992'de bir fonu var. Bu fonu 2 yılda tüketiyor ve 98'e kadar da devlet bütçesinden sosyal güvenliğin açıklarını kapatmak için para ayırmak zorunda kalıyoruz. Kılıçdaroğlu, 'devlet bütçesinden sonraki en önemli bütçe' demiş. Doğru, işte 2.5 milyar liradan 447 milyar liraya. Yani aşağı yukarı 200 misli bütçe açığını büyüterek devretmiş.

Bir muhalefetin eleştirirken mutlaka rasyonel ve akıllı eleştirilerde bulunması lazım. Eğer söylediğiniz eleştiriler sadece lafta kalıyorsa ve bunun arkasında gerçekler yoksa bunu dünyaya izah etmesi mümkün değil. Sadece Türkiye'de değil, dünyada inandırması mümkün değil. Bizim hükümetimiz kadar bütçe disiplinine dikkat eden, bütçe açığını bu kadar aşağı indiren Avrupa'da, Amerika'da bütçe açığının tarihi rekor kırdığı dönemlerde, bütçe açığının minimuma inmesiyle Avrupa birincisi olan Türkiye, 'eğer bütçeyi iyi yönetemiyor' dediyse, bunun hiçbir kredibilitesi yok. Dolayısıyla ben daha fazla üzerinde durmaya değmez görüyorum."